Hlavní obsah

Jílovské muzeum chce obměnit některé expozice. Počítá s rozšířenou realitou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy chce vsadit na moderní technologie, v expozici věnované zlatu počítá s využitím takzvané rozšířené reality.

Článek

Naplánování tohoto projektu je prioritou pro letošní rok. Kromě toho má muzeum rozjednáno několik dotací a mimořádných příspěvků na vzdělávací programy a renovaci části expozic Cesta do pravěku Jílovska a o trampingu. Na dotaz ČTK to uvedla Dana Chmelíková z muzea.

Rozšířená realita obohacuje reálný svět o interaktivní virtuální prvky. Na rozdíl od virtuální reality uživatelé k zobrazení nepotřebují speciální techniku, stačí chytrý telefon či tablet. Princip rozšířené reality chtějí využívat i další kulturní instituce v regionu, například Polabské muzeum s ní počítá v budoucí expozici v chatě spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku. Zážitková trasa na principu rozšířené reality by mohla vzniknout také v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě.

Jílovské muzeum se specializuje na informace o těžbě a zpracování zlata, nabízí i prohlídky historických zlatých štol. Těžba zlata v Jílovém dosahovala svého vrcholu ve 13. a 14. století, v té době Čechy byly jednou z hlavních produkčních oblastí zlata v Evropě.

Loni muzeum navštívilo 18 300 lidí, meziročně o 2 500 více. Přes protiepidemická opatření byl podle Chmelíkové loňský rok mimořádně úspěšný a hlavně přes léto měly akce velkou návštěvnost. Muzeum přišlo také s novinkami, třeba s Mikulášskou výpravou čertisek z muzea, dílnami pro rodiny s dětmi a novými vzdělávacími programy pro školy a rodiny. K výročí 130 let od založení muzea vyšla publikace přihlášená do soutěže Gloria Musealis. „Stále pracujeme na posílení propagačních strategií, vylepšujeme web a počet našich fanoušků na sociálních sítích stále roste,“ dodala Chmelíková.

Jílovské muzeum vzniklo díky sběratelské vášni Leopolda Čiháka (1832 až 1915), který sbíral vše, o čem byl přesvědčen, že má vypovídající hodnotu. Profesí obchodník sbírku daroval městu, které v roce 1891 otevřelo muzeum. Nyní je tato instituce příspěvkovou organizací Středočeského kraje.

Reklama

Související témata:

Doporučované