Hlavní obsah

Kladno chce vytvořit konzultační energetické centrum pro veřejnost

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kladno chce vytvořit konzultační energetické centrum pro veřejnost. Lidé by se v něm mohli poradit o všem, co se týká energetiky.

Článek

Získají v něm například informace, jak spořit, jak renovovat a zateplovat budovy, které dotace je možné využít, jak instalovat obnovitelné zdroje a jak si je vybrat. O peníze na projekt energetického centra město žádá z evropského programu LIFE. Dotace by měla pokrýt 95 procent nákladů na minimálně tříletý provoz centra, informoval dnes ČTK mluvčí magistrátu Vít Heral.

Středisko by mělo poskytovat poradenství zdarma. Město tak chce pomoci lidem v době energetické krize a zároveň naplňovat své dlouhodobé cíle v oblasti takzvané zelené energetiky a ekonomiky. Už dříve se ve strategických dokumentech zavázalo k modernizaci městské energetiky.

„Především se zaměřujeme na úspory energií, zvýšení produkce obnovitelné energie ve městě a podstatné snížení emisí CO2 ve všech oblastech života Kladna. Součástí jsou také budovy pro bydlení, průmyslové či podnikové objekty či haly. I ty je nutné postupně modernizovat,“ uvedl radní pro rozvoj města Ondřej Rys (Volba pro Kladno).

Nemovitostem je podle něj potřeba do budoucna zajistit co největší energetickou soběstačnost za pomoci obnovitelných zdrojů energie. Budoucí centrum by mělo poradit například i s tím, jak zapojit malou domácí solární či větrnou elektrárnu a jak zjistit, zda je takové řešení v daném případě vhodné, jak vše připravit a kde je možné získat povolení a finanční příspěvek.

Energetické centrum by také mělo v soukromém sektoru vyvolat větší důvěru v investice do čisté energie a rozšíření počtu zdrojů. Jedním z jeho úkolů bude i pořádání vzdělávacích workshopů pro veřejnost nebo interaktivně ukazovat modelování budov.

Reklama

Doporučované