Hlavní obsah

Obnova kutnohorské kostnice má zpoždění, dokončení se o tři roky posouvá

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Kutná Hora.

Reklama

Práce na obnově kutnohorské kostnice letos výrazně zpomalily. Důvodem je pandemie koronaviru a s ní spojený pokles návštěvnosti. Rekonstrukce kostnice je přitom hrazena výhradně z příjmů z turismu.

Článek

„Rozsáhlá obnova někdejší hřbitovní kaple ze 14. století trvá již osmým rokem. Původní harmonogram počítal s dokončením prací v roce 2027, nyní je reálný spíš rok 2030,“ informovala Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

Správce kostela Všech svatých s kostnicí, tedy římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec, zatím do obnovy památky investovala zhruba 80 milionů korun. V letošním roce to bylo téměř šest milionů. I přes výrazný úbytek financí se podařilo pokračovat v rozpracovaných činnostech z předešlého roku.

Odborníci očistili stěny a klenbu od zbytků poškozených historických omítek a po celé jaro a léto se věnovali obnově původní Santiniho štukové výzdobě. Zároveň se pracovalo na podzemní přístavbě na úrovni dolní kaple, která by měla být otevřena do roku 2025. Vzhledem k tomu, že přístavba je v podzemí, bylo důležité stropní desku dobře odizolovat.

V srpnu řemeslníci také dokončili pokládky chodníku ze štětové dlažby i obnovu exteriérového schodiště před vstupem do dolní kaple. Na podzim začaly přípravné práce pro návrat jižního barokního schodiště do horní kaple, které muselo být v předchozích letech ze statických důvodů rozebráno.

V příštím roce by se měla do kostela vrátit rozebraná kosterní pyramida, se skládáním vnějšího pláště z kostí se počítá od dubna. „Pro nás je naprostou prioritou příštího roku vrátit do sedlecké kostnice rozebranou pyramidu. Tu jsme rozebrali v roce 2019 z důvodu statického zajištění celého objektu. Následně byly všechny kosti vyčištěny a nyní již dva roky čekají na návrat zpátky sem k nám do kostnice,“ uvedla Krejčí. Oprava jednoho klenebního pole včetně renovace kosterní pyramidy podle ní vyjde zhruba na 20 milionů korun.

Reklama

Doporučované