Hlavní obsah

Referendum o parkovacích zónách v Říčanech se uskuteční 15. února

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

S vyhlášením plebiscitu v tomto termínu ve středu souhlasili zastupitelé. Otázka, na kterou budou lidé odpovídat, je podle stanoviska ministerstva vnitra přípustná a v souladu se zákonem.

Článek

Parkovací zóny, jež platí v Říčanech od srpna, mají řadu kritiků. Referendem chtějí dosáhnout jejich zrušení. Lidé měli podle původního návrhu odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město a jeho orgány bez zbytečného odkladu podnikly veškeré kroky ke zrušení všech regulací dopravy zavedených v rámci projektu parkovacích zón. Zástupci radnice tvrdili, že se vyhlášení referenda nebrání, musí však být v souladu se zákonem, což v případě této otázky podle nich nebylo splněno.

V září proto vypsání referenda neschválili a vytvořili pracovní skupinu, která měla připravit nový návrh referenda a otázku formulovat tak, aby byla v souladu se zákonem. Odpůrci zón to kritizovali a vývoj kolem parkování v Říčanech označili za absurdní divadlo. Krajský soud v Praze poté zamítl žalobu přípravného výboru, podle něj nelze v místním referendu rozhodovat o věcech, které nepatří do samostatné působnosti obce. Soud tak podle radnice potvrdil dřívější stanovisko ministerstva vnitra i právní kanceláře najaté městem.

Pracovní skupina vypracovala nový návrh referenda a radnice koncem listopadu obdržela odpověď ministerstva vnitra k variantám možných otázek. Z jeho vyjádření podle vedení města vyplývá, že jedna z navržených otázek je přípustná a v souladu se zákonem. Lidé tak budou odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město respektive jeho orgány činilo v samostatné působnosti bez zbytečného odkladu takové kroky, které budou působit na orgány města v přenesené působnosti a budou směřovat ke zrušení dopravních regulací zavedených v rámci projektu Parkuj dobře v Říčanech.

Reklama

Doporučované