Hlavní obsah

Sdílený muzejní depozitář v Benešově chce kraj začít stavět v roce 2024

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj by měl mít do konce roku stavební povolení pro stavbu sdíleného muzejního depozitáře v Benešově, ve kterém se budou uchovávat muzejních sbírky několika středočeských muzejních institucí.

Článek

Stavba by měla začít v roce 2024, s dokončením se počítá do konce roku 2025. Více než polovinu na investice ve výši 570 miliónů korun bez DPH by měla pokrýt dotace EU. Krajští radní schválili rozdělení akce na pět dílčích projektů.

Sdílený depozitář pojme například některé sbírky třech muzeí zřizovaných Středočeským krajem. „Prostory Muzea Podblanicka, Regionálního muzea v Jílovém u Prahy a Oblastního muzea Praha – východ nesplňují moderní standardy pro péči a ochranu sbírek muzejní povahy a nedostačují již ani kapacitně,“ uvedl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci). Nový depozitář by měl poskytnout prostor také pro Ústav archeologické památkové péče středních Čech. „Vznikne tak dostatečná kapacita pro budoucí rozvoj příspěvkových organizací a pro očekávané archeologické nálezy při výstavbě dálnice D3,“ doplnil Švenda.

Součástí sdíleného depozitáře bude badatelna pro odbornou veřejnost, přednáškový sál a konzervátorské pracoviště zaměřené na konzervování a restaurování makromolekulárních artefaktů v muzejních sbírkách. „Obdobně zaměřené konzervátorské pracoviště zatím v muzeích zřizovaných Středočeským krajem chybí, přestože makromolekulárních artefaktů v muzejních sbírkách každoročně přibývá,“ uvedla Zuzana Žídková z hejtmanství.

Radní projekt stavby depozitáře rozdělili kvůli rozdílnému typu financování, cílů a aktivit na pět samostatných projektů. „Jednotlivé projekty jsou připraveny tak, aby plnily kritéria i samostatně. Nelze je ovšem samostatně realizovat a platí zároveň, že jsou provázány tak, že podpora bude přiznána všem projektům jako celek,“ uvedl krajský radní pro investice Libor Lesák (ODS).

Na přípravě projektu pracuje kraj od roku 2019, v roce 2020 až 2021 vznikala studie, momentálně se zpracovává projektová dokumentace.

Reklama

Související témata:

Doporučované