Hlavní obsah

Školy v Kralupech a Neratovicích se sloučí, rodiče a studenti s tím nesouhlasili

Foto: David Tadevosian, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Střední odborná škola a učiliště v Kralupech nad Vltavou se sloučí se střední odbornou školou a učilištěm v Neratovicích. Důvodem je dlouhodobá nízká naplněnost.

Článek

O sloučení škol od 1. září příštího roku dnes rozhodli krajští zastupitelé. Nástupnickou organizací má být škola v Neratovicích. Rodiče a studenti s tím nesouhlasili, vznikly i dvě protestní petice. O areál kralupské školy předběžně projevilo zájem město, po rekonstrukci by v něm mohla být základní škola.

Kraj poukazuje na malou naplněnost kralupské školy, velké kapacity středních škol na Mělnicku a špatný technický stav většiny budov areálu v Kralupech, který by vyžadoval investice za desítky milionů korun. Školu s kapacitou zhruba 500 žáků navštěvuje aktuálně 133 studentů, v některých ročnících není ani jeden student. Reálná naplněnost středních škol v okrese ve školním roce 2020/2021 byla 62 procent. Naplněnost školy v Kralupech byla podle kraje 34 procent, nyní je to 42 procent.

Podle krajského radního pro školství Milana Váchy je také snahou v regionu udržet obor chemik, přičemž větší šance je podle něj v Neratovicích. V neratovické škole by se měly koncentrovat veškeré odborné kapacity a mělo by tam být zajištěno kvalitní vyučování. „Ten problém je hlubší. Musíme udělat nepříjemné rozhodnutí. Nemůžeme nechat tu strukturu takto roztříštěnou,“ uvedl Vácha.

Ředitelka kralupské školy Dagmar Binková označila rušení školy za chybu a stěžovala si na postup kraje. Uvědomuje si, že naplněnost školy je menší, po slabších letech se ale podle ní nyní začínala zúročovat snaha o větší prestiž školy a zařízení se modernizovalo. V poslední době podle zastánců školy zájem o studium v Kralupech roste. Zvyšuje se zájem o technické obory a kvůli pandemii navíc rodiče nemají zájem, aby děti dojížděly za vzděláváním daleko, zaznělo na jednání zastupitelstva od kritiků.

„O naši školu začíná být zájem, tak nevidím důvod, proč bychom ji měli přemisťovat,“ uvedla jedna ze studentek Tereza Holečková. Poukázala i na to, že škola má nové učebny. Koaliční zastupitelé ale namítali, že budova je celkově v dezolátním stavu.

Zástupce rodičů z Kralup Martin Vydra poukázal na problém s dopravní dostupností a další potíže, které rodinám vzniknou. „Studenti by rádi dostudovali školu, kterou si dobrovolně vybrali. Nevím, zda jim v Neratovicích zajistí stejný obor,“ uvedl Vydra. Vácha tvrdí, že to bude možné, technické obory mohou studenti navštěvovat i v Mělníku. V případě potřeby lze žákům zajistit ubytování, kapacity jsou podle radního dostatečné. Další z rodičů upozornil na možnost hromadné žaloby, pokud se podmínky v Neratovicích pro vzdělání studentů z Kralup nepodaří vytvořit.

Kritici opatření se podepisovali pod protestní petice. Vydra uvedl, že pod písemnou peticí se shromáždilo přes 4000 podpisů a pod elektronickou téměř 2000. Nejde přitom o první slučování škol ve Středočeském kraji, které letos vyvolalo kritiku. Odpor veřejnosti zvedlo také sloučení příbramských gymnázií, které zastupitelé schválili na jaře. Hejtmanství krok vysvětlilo tím, že na Příbramsku je oproti jiným okresům velká kapacita gymnaziálního školství na počet obyvatel. Zastupitelé letos také rozhodli o spojení zemědělské školy a učiliště ve Středoklukách u Prahy se střední odbornou školou a učilištěm v Kladně a o sloučení dvou škol v Jesenici na Rakovnicku.

Reklama

Doporučované