Hlavní obsah

Středočeský kraj odstoupil od stavby výcvikového areálu Svět záchranářů

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Důvodem je mimo jiné nepředvídatelný vývoj dopadů ruské invaze na Ukrajinu. Projekt začal vznikat v době, kdyby bylo ve vedení kraje hnutí ANO. Jeho zástupci, kteří jsou nyní v opozici, s odstoupením od projektu nesouhlasili.

Článek

Speciální cvičiště v Zaječově na Berounsku mělo sloužit k přípravě školáků i dospělých na krizové situace. Součástí areálu za 263 milionů korun měla být dopravní hřiště či stanoviště věnovaná záchranářům, policii a hasičům. Lidé se tam měli učit, jak se zachovat třeba při dopravní nehodě či povodních, jak poskytovat první pomoc nebo jak rozpoznávat rizika při sjíždění řeky.

Další cvičiště bývalé vedení plánovalo v Lysé nad Labem na Nymbursku, kritiku ale vyvolalo umístění u mokřadu s chráněnými živočichy. Následně kraj posuzoval novou vhodnou oblast, a to areál Vrchbělá v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) tato střediska nakonec nevzniknou. „My jsme to kritizovali jako tehdejší opozice a i do voleb jsme šli s tím, že ani na jednom tomto území nechceme Svět záchranářů podpořit,“ uvedla hejtmanka.

Zástupci ANO rozhodnutí kraje kritizovali. „V téhle době a téhle situaci nepovažujeme za šťastné, že se od toho projektu ustupuje. Klub ANO toto rozhodnutí nepodpoří,“ oznámil před hlasováním předseda středočeských zastupitelů za ANO Martin Herman.

Podle Peckové má kraj nyní jiné priority, investovat by potřeboval do nemocnic, škol nebo do silnic. Neumí si také představit, že by hejtmanství financovalo projekt za čtvrt miliardy korun nebo více z vlastních zdrojů. Jenom zhotovení projektové dokumentace by podle ní vyšlo na deset milionů korun.

Složky Integrovaného záchranného systému podle Peckové navíc nový areál typu Světa záchranářů nechtějí a raději by investovaly do rozšiřování výcvikového policejního střediska v Sadské na Nymbursku, které využívají i hasiči a záchranná služba.

Reklama

Doporučované