Hlavní obsah

V Brandýse nad Labem otevřeli parkovací dům pro více než 300 aut a téměř 80 kol

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Brandýs nad Labem v úterý u vlakového nádraží otevřel nový parkovací dům pro 316 aut a 76 kol. Ve městě s téměř 19.000 obyvateli má usnadnit situaci především řidičům, kteří dále cestují vlakem nebo autobusem.

Článek

Většinu investice za více než 140 milionů korun uhradila evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). S výstavbou v Brandýse začali na podzim 2020. Jde o další ze záchytných parkovišť P+R, která vznikají ve Středočeském kraji.

Obyvatelům města a okolních obcí usnadní nová parkovací místa cestování do Prahy, dosud využívali pro zaparkování prostory v centru města nebo přilehlých oblastech. „Parkování je letitý problém, se kterým se potýká řada měst, kdy jsou všechny dopravní uzly koncipovány podle urbanistického modelu 80. let. Tehdy měl vlastní vozidlo jen někdo, nyní se ale bavíme o trojnásobku,“ sdělila Kateřina Stránská za město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Podle jejích odhadů dojíždí do Prahy až polovina lidí z Brandýsa v produktivním věku.

Parkovací dům se třemi patry v režimu P+R nabízí i šest stání pro elektromobily a tři dobíjecí stanice. Za denní parkování řidiči zaplatí 45 korun, cyklisty uložení kola přijde na pět korun za den. Měsíční parkovací karta bude stát 1210 korun, roční 14.520 korun. Město do budoucna chystá i další změny v parkování. Podle Stránské se pracuje na zavedení systému rezidentního parkování, který zvýhodní lidi s trvalým pobytem v dané lokalitě.

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav hospodaří se 450milionovým rozpočtem, na investiční akce uvolňuje v průměru 125 milionů korun ročně.

Další záchytná parkoviště P+R ve Středočeském kraji mají v následujících letech vzniknout v Zelenči-Mstěticích, Hostivici, Tuklatech, Čerčanech, Rudné, Líbeznici, Poříčanech, Světicích, Dubenci, Úvalech a Olbramovicích.

Reklama

Doporučované