Hlavní obsah

V Lánech se v červnu otevře zrekonstruovaný domek Alice Masarykové

Foto: Wikimedia / WQUlrich

Alice Masaryková.

Reklama

V Lánech se 25. června otevře opravený domek Alice Masarykové. V budově spojené s dcerou prvního československého prezidenta a zakladatelkou Československého červeného kříže si návštěvníci prohlédnou novou expozici Muzea T. G. M.

Článek

Středočeský kraj v minulosti budovu koupil od Českého červeného kříže za dva miliony korun, její stav si však vyžádal stavební úpravy. „Domek je po kompletní rekonstrukci, je bezbariérový a byla zde vytvořena zcela nová expozice s interaktivními prvky a audiovizuální technikou,“ řekla ředitelka muzea Magdalena Elznicová Mikesková. Nová expozice věnovaná Masarykové a červenému kříži je podle ní určena pro širokou veřejnost, ale cílí hlavně na školní výpravy.

Domek, který je nedaleko lánské pobočky muzea a navazuje na její expozici, nechala Masaryková postavit v roce 1928 pro červený kříž. Školily se v něm zdravotní sestry a sloužil i jako poradna pro matky s dětmi. Před rekonstrukcí v něm byla expozice se stejným zaměřením.

Prvorozená dcera Tomáše Garrigua Masaryka byla popularizátorkou sociologie, emancipace žen a abstinentního hnutí. V roce 1919 spoluzaložila v Československu Červený kříž a do roku 1938 byla jeho předsedkyní.

Reklama

Související témata:

Doporučované