Hlavní obsah

V Milovicích na Nymbursku staví polikliniku. Otevře se zřejmě za rok

Foto: Patrik Slezák, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Milovicích na Nymbursku staví Centrum zdraví Milovice polikliniku s více než 20 ambulancemi a lůžky následné intenzivní a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

Článek

Součástí objektu by měla být I lékárna, rentgen a oční klinika. Stavební společnost ABP Holding by měla stavbu zhruba za 100 milionů korun dokončit letos na podzim. ČTK to řekl jednatel společnosti Centrum zdraví Milovice Petr Landa.

„Počítáme s kolaudací na podzim, pokud vše půjde dobře, a následně už je to jen otázka dovybavení ordinací a oddělení na začátku roku 2023,“ uvedl Landa. Kromě 22 ambulancí by zde mělo být také devět lůžek následné intenzivní péče a 20 lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Budoucí polikliniku a pokrok na stavbě Centrum zdraví představuje na webu. Pro zajištění lékařských služeb centrum spolupracuje s dalším partnerem, kterého zatím nechce uvádět. „Něco už máme předjednáno, část ambulantní péče bude zajištěna napřímo, část budou vykrývat třeba lékaři z Nymburka,“ doplnil Landa.

Pozemky pro stavbu polikliniky město prodalo investorovi se slevou téměř 4,5 milionu korun, protože jde o zdravotnické zařízení. Stavební společnost s výstavbou začala v roce 2019. Podle plánovací smlouvy, kterou v roce 2014 uzavřely Milovice a Centrum zdraví Milovice, by měla být poliklinika dokončena do konce roku 2023. V případě nedodržení termínu hrozí investorovi pokuta dva miliony korun.

„Je pravdou, že se v posledních dvou letech vedly spekulace o změně charakteru stavby, kdy se původní investor obrátil na bývalé vedení Krajského úřadu Středočeského kraje, bez vědomí města, a jednal s nimi o výstavbě sociálních služeb domova pro seniory. Na základě těchto jednání poté začal provádět viditelnou změnu stavby,“ sdělila ČTK za město Milovice Marie Znamenáčková.

Vedení Milovic podle ní vyzvalo 5. března 2020 dopisem bývalou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) k vyjádření, zda existuje mezi krajem a tehdejším investorem domluva o změně projektu. Dopis podle Znamenáčkové zůstal bez odezvy. „I když vedení města Milovice bylo přesvědčeno, že vzhledem k uzavřené plánovací smlouvě a stavebnímu povolení by tento krok, který investor činil za zády města, neprošel, neboť zastupitelstvem města bylo schváleno vybudování zdravotnického zařízení, přesto požádal stavební úřad o kontrolu,“ dodala. Kontrola zjistila, že se nestaví podle dohodnutého záměru a stavba pak byla na několik měsíců přerušena.

V roce 2021 se ve společnosti změnila vlastnická struktura. „Nový vlastník se rozhodl ukončit záměr vybudovat v Milovicích domov seniorů a naopak se vrátil k původnímu určení stavby, a to zdravotnického zařízení,“ doplnila Znamenáčková.

V Milovicích žije přes 12 000 lidí a za většinou zdravotní péče dojíždí například do Nymburka.

Reklama

Doporučované