Hlavní obsah

Zájem o jurtové ubytování ve Štolmíři roste. Loni měli 120 hostů, letos už 200

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Loni měla jurtová vesnice ve Štolmíři na Kolínsku prvních 120 hostů, letos už kolem 200. Takzvané glampingové ubytování v pěti jurtách poblíž starého jabloňového sadu provozuje od loňského července společnost Yurts N´Beer.

Článek

Zapojením místních a prosazováním lokálních značek je ubytování v jurtách příkladem udržitelného turismu. ČTK to řekl majitel společnosti Jiří Stuchl.

Podnikáním v ubytování rozšířil Stuchl aktivity vzdělávacího centra a ekofarmy, se kterými začal v roce 2017. Nevyužívaný jabloňový sad začal s místními lidmi obnovovat v roce 2020, z dotace pořídili velkou jurtu, která slouží také jako lesní klub. Později dokoupili čtyři menší jurty a loni v létě otevřeli ubytování pro veřejnost. „Začali jsme uprostřed covidu, školy byly zavřené, nic moc se nemohlo, proto přišel nápad s ubytováním. V malých jurtách je místo až pro šest lidí, do velké klidně 20, celkem jich vesnička pojme 40,“ uvedl Stuchl. Kromě ubytování pořádají v jurtové vesnici svatby a poskytují zázemí pro vzdělávací aktivity.

Glampingové ubytování je podle Stuchla luxusní ubytování v souladu s přírodou, často na specifickém místě a nejlépe daleko od civilizace. Ubytování v jurtách zatím nabízí ve Štolmíři celoročně, ale příští zimu zřejmě zavřou. Udržet v jurtě optimální teplotu při venkovních mrazech je podle Stuchla nákladné. Do budoucna by chtěl místo také zcela odstřihnout od sítí.

Štolmíř se zhruba 300 obyvateli je částí města Český Brod. Místní se kromě provozu jurtové vesnice pokouší zachránit vzácný barokní kostel sv. Havla a společně například pořádají veřejné pečení chleba v replice barokní pece. Na její výstavbu v roce 2013 přispělo také město Český Brod. „Pan Stuchl obec probudil, sjíždí se sem lidi z širokého okolí,“ řekl ČTK starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS). Podzimní pečení chleba, při kterém se zadělávalo na 60 chlebů, přilákalo kolem 500 lidí.

V Čechách v posledních letech možností jurtového ubytování přibývá, jurtový kemp vznikl například v jižních Čechách, samostatné jurty nabízí turistům v Moravskoslezských Beskydech. Jurta je coby tradiční obydlí od roku 2013 pro svou jedinečnost na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Doporučované