Hlavní obsah

Do Štětí přijedou po pauze dechové orchestry z několika zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do Štětí na Litoměřicku přijedou po čtyřleté pauze dechové orchestry z několika zemí světa. Největší zastoupení bude mít česká scéna, dorazí ale také třeba kapely z Nizozemska či Slovenska.

Článek

Dřív se Národní festival dechových orchestrů FEDO konal každé dva roky. Kvůli pandemii koronaviru se však 30. ročník v roce 2020 musel odložit. ČTK to dnes řekl organizační šéf festivalu Radek Kulhánek. Festival se koná od 24. do 26. června. Součástí přehlídky dechovek budou třeba i vystoupení mažoretek. Doprovodnou částí bude Festival rockových dechových orchestrů FERODO 25. června na labském nábřeží.

Do Štětí přicestují tradičně i zahraniční soubory. Svou účast potvrdily orchestry Riethovens Harmonie Corps z Nizozemska a slovenský Dychový orchester mladých Košice. „Další zahraniční soubory jsou stále v jednání. Jedná se o kapely z Německa a Polska,“ uvedl Kulhánek. Zahrát by mělo i deset tuzemských kapel. Nebude chybět oblíbená Vinařinka nebo domácí Severočeská harmonie Štětí. V součtu se festivalu zúčastní zhruba 600 muzikantů a 100 mažoretek.

Celý program festivalu odstartuje páteční přehlídkový koncert na Husově náměstí. Sobotní den pak zve k poslechu všech festivalových orchestrů. Dopoledne zahrají na Husově náměstí a odpoledne pak vyrazí slavnostní průvod orchestrů a mažoretek městem na Nové náměstí, kde bude festival oficiálně zahájen.

„Vyvrcholením sobotního programu pak bude přehlídka všech mažoretkových souborů v areálu věžových domů. Na závěr je přichystán ohňostroj,“ doplnil organizátor. Finále třídenní přehlídky dechové hudby se uskuteční v neděli na Husově náměstí při tradičním Monstrkoncertu, na kterém zahrají společné skladby všechny orchestry pod vedením jednotlivých dirigentů. V předchozích ročnících do Štětí za dechovou hudbou zavítalo přes 2000 návštěvníků.

Kostra programu je podle Kulhánka stejná jako v minulosti, jubilejní ročník se tak nebude nijak lišit. Kvůli ohňostroji bude v pátek a sobotu noční klid od půlnoci a v sobotu bude během průvodu zhruba hodinu neprůjezdná část města.

Akce, která je součástí projektu Rodinné stříbro Ústeckého kraje, bude stát asi 800 000 korun. Ústecký kraj na konání akce přispěl 200 000 korun a další peníze věnovaly i místní firmy, například papírna Mondi Štětí nebo dřevozpracující společnost Labe Wood.

Reklama

Doporučované