Hlavní obsah

Historický Mederův dům v Žatci se otevře začátkem turistické sezony

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V objektu v srdci památkové rezervace plánuje žatecký spolek, jenž nechal budovu opravit, vznik malého muzea, které přiblíží historii domu i města jako takového. Expozice by měla stát kolem milionu korun bez daně.

Článek

„Od loňského roku postupně přibývá expozice. Máme k dnešnímu dni už plně hotový sklep, kde bude zajímavá expozice Labyrint času, je tam malá expozice k právovárečnictví a budeme tam promítat námi zfilmovaný středověký příběh Oráč a smrt, který napsal Jan ze Žatce,“ popsal část expozice předseda spolku Petr Antoni. V horním patře se rýsuje podoba dobového pokoje, kde bude mimo jiné piano vyrobené v Žatci okolo roku 1900.

V historickém domě má spolek v plánu vybavit světničku, která má připomenout pobyt Mistra Jana Husa v Žatci v roce 1412. „V podkroví budou informace k paní Marii Treben, zakladatelce určitého směru bylinkářství, která byla žateckou rodačkou,“ dodal Antoni.

Spolek za opravu domu zaplatil více než 20 milionů korun. Na vybavení zbylo míň peněz, než se předpokládalo, protože se stavba prodražila. Spolek proto vyhlásil sbírku a některý nábytek dostal do domu darem od místních.

Měšťanský dům, který nese název po posledních německých majitelích, stojí v centru města několik století. První písemná zmínka se objevuje v městské knize roku 1564, dům je ale prokazatelně starší. Dokazují to pozdně gotické základy, a tak stavba patří mezi první příklady městského středověkého stavitelství v zemi. Dodnes se dochovalo několik historických stavebních prvků, třeba terakotový gotický portál z vypalovaných tvarovek.

Loni byla stavba prohlášena za památku roku 2020 Ústeckého kraje.

Reklama

Související témata:

Doporučované