Hlavní obsah

Mostečtí zastupitelé souhlasili s pokračováním těžby uhlí v Bílině

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Těžbu hnědého uhlí za současnými limity schválila vláda v roce 2015. Stanovisko města si vyžádaly Severočeské doly, které připravují pokračování hornické činnosti. Záměr počítá s vytěžením téměř 150 milionů tun hnědého uhlí.

Článek

Mostečtí zastupitelé dnes souhlasili s pokračováním hornické činnosti v dolech Bílina do roku 2035. Vymezení dobývacího prostoru stanovuje územní plán města Mostu, který schválilo zastupitelstvo na konci roku 2020. Opoziční zastupitel Jan Hrubeš (Piráti a Zelení pro Most) proto navrhoval o stanovisku nehlasovat, což neprošlo. Hejtman Ústeckého kraje a mostecký zastupitel Jan Schiller (ANO) uvedl, že stanovisko obcí je důležité jako jasné vyjádření postoje k případné další těžbě. Zastupitelé v Litvínově o stanovisku budou hlasovat příští týden.

Těžaři se zatím pohybují v rozsahu platných limitů a zpracovává se plán otvírky dobývacího prostoru. Vláda ještě na začátku roku před začátkem konfliktu na Ukrajině uváděla, že chce vytvořit podmínky pro odklon od uhlí do roku 2033. Skupina ČEZ, která ovládá Severočeské doly, se zavázala, že v roce 2030 bude už jen 12,5 procenta elektřiny vyrábět z uhlí.

Ministerstvo životního prostředí vydalo v roce 2019 kladný posudek vlivu plánované těžby do roku 2035 na životní prostředí (EIA), doly musí splnit několik podmínek. Odstup od zastavěných území obcí mát být 500 metrů.

Severočeské doly mají aktuálně povoleno těžit do roku 2030. Za limity je území o rozloze 5,5 kilometru čtverečních. Proti pokračování těžby uhlí za povolenými limity jsou dlouhodobě ekologické organizace.

Reklama

Doporučované