Hlavní obsah

Na jezeře Milada u Ústí mohou lidé večer jezdit na paddleboardech se světly

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Na jezeře Milada u Ústí nad Labem si mohou lidé zapůjčit paddleboardy s osvětlením, po setmění mohou díky světlům pozorovat život pod hladinou.

Článek

V nabídce má půjčovna i průhlednou loďku, která je rovněž podsvícená. O noční projížďky je zájem, musí být však teplo a bezvětří. ČTK to dnes řekl Jan Procházka z půjčovny paddleboardů, která sídlí na hlavní pláži.

„Při projížďce lidé nejprve koukají na západ slunce, jede se na západní stranu jezera a po setmění se díky světlům na spodní části paddleboardů dá pozorovat život ryb a rostlin,“ uvedl Procházka. Narazit mohou rekreanti například na okouny, velké kapry, štiky či sumce. „Někdy je rybek dost, někdy je to trochu chudší. Záleží, jaké je počasí. Většinou pozorujeme sumce, to se daří téměř pokaždé,“ doplnil Procházka.

Půjčovna nabízí kromě nočních jízd také denní projížďky. Za jednu hodinu sportovci zaplatí 150 korun, dvě hodiny přijdou na 280 korun. Večerní zhruba tříhodinová jízda vyjde na 450 korun. Podle Procházky mohou totiž zájemci vyrazit na jezero s průvodcem, přidanou hodnotou je také osvětlení.

Projížďky po setmění si lidé musí objednat dopředu, v červenci začínají zhruba v 9:00 a končí okolo půlnoci. V srpnu začínají o hodinu dřív, protože se také dříve stmívá. Večerní jízdy jsou pak ideální maximálně pro dvanáctičlennou skupinu. „U nočních projížděk hraje velkou roli počasí. Po setmění začíná být velká zima. Děláme je, když je předpověď na teplé letní večery, a naopak je neděláme, když fouká silný vítr, protože se čeří hladina a to tomu pozorování brání,“ uvedl Procházka. Dodal, že se jízd ve tmě nemusí nikdo obávat, ani úplní začátečníci. K dispozici jsou plovací vesty, a to i pro děti. Před jízdou je také prostor se každému věnovat a řízení paddleboardu mu vysvětlit.

Rybám světlo nikterak neškodí, některé na něj dokonce ani nereagují. „Obecně mohu říct, že ryby na světlo v noci nereagují poplašeně, některé dokonce zůstávají nehybné, jiné lze takto pozorovat, protože je světlo láká,“ řekl ČTK Václav Jelínek ze severočeského rybářského svazu. Upozornil však na to, že lákat ryby na světlo za účelem jejich lovu je zakázáno. Na Miladě se však nesmí rybařit vůbec.

Reklama

Doporučované