Hlavní obsah

Počet klientů v dluhových poradnách v Ústeckém kraji roste

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Akce typu takzvaného milostivého léta byla v Ústeckém kraji pro dlužníky motivací, aby své další dluhy řešili nebo se snažili dál nezadlužovat. Počet klientů v dluhových poradnách však vzrostl a kvůli zdražování přibydou další.

Článek

Splacení dluhů státu a dalším veřejnoprávním subjektům s odpuštěním penále a úroků bylo možné od loňského října do letošního ledna. Dlužníci při splnění daných podmínek kromě úhrady původního dluhu zaplatili poplatek 908 korun.

Ústeckou pobočku Poradny při finanční tísni teď navštěvuje mnohem více klientů než například na přelomu minulého a letošního roku. Poradce Jiří Hadač řekl, že za tím zřejmě stojí rozvolnění protiepidemických opatření. „Většinou jsou to klienti, kteří mají letité exekuce, ten problém u nich nastal už v minulosti,“ uvedl poradce. Větší nápor však podle něj teprve přijde, odhaduje, že za půl roku. „Až se začnou projevovat rostoucí sazby u hypoték, případně energií a podobně,“ uvedl Hadaš. Poradnu využívají lidé z celého Ústeckého kraje, kteří mají problémy se splácením svých závazků.

S prosbou o pomoc s využitím milostivého léta se na poradnu obrátilo několik desítek klientů. Poradcům se zatím nikdo nezmínil, že by chtěl řešit i své další dluhy, přicházejí však klienti, kteří se už teď informují, zda bude milostivé léto opět vyhlášeno, dodal Hadaš.

Také metodička dluhového poradenství organizace Člověk v tísni Lenka Stiborová potvrdila, že se na ni obrací víc klientů než například před rokem. „Každý den nás oslovují lidé, kteří by měli zájem s námi jejich potíže, týkající se dluhů, řešit. Často se stává, že naši dluhoví poradci mají zaplněné kapacity, tudíž se zájemci proběhne prvotní schůzka, kdy zjišťujeme problém, zda to spěchá a zájemce případně zapíšeme na čekací listinu,“ řekla Stiborová. Doplnila, že v regionu je šest poradců.

U lidí, kteří využili milostivé léto a neměli dluhy, na které by se generální pardon nevztahoval, se podle Stiborové nedá dohlédnout na to, zda jim nevznikly nové závazky. „Co se týká klientů, se kterými se dlouhodobě pracovalo, tak víme, že nyní žádné nové nemají,“ podotkla. Další skupinou jsou lidé, kteří své závazky umořili pouze zčásti a nadále mají exekuce či dluhy, které jsou ve fázi soudního výkonu či mimosoudního vymáhání. Milostivé léto jim pomohlo k tomu, aby se některých dluhů zbavili a mohli například vstoupit do procesu oddlužení, kde je pro některé podmínkou na konci uhradit minimálně 30 procent z celkové dlužné částky. Vstup do oddlužení pro ně předtím třeba nebyl možný, jelikož danou podmínku nesplňovali.

„Z mého pohledu je tedy milostivé léto určitě motivací k tomu, aby se lidé snažili svoji situaci řešit. Je to pro ně skvělá příležitost,“ uvedla metodička. Někteří lidé využít milostivé léto nestihli a chodí se dotazovat na další ročník. „Milostivé léto se bude určitě konat v období září až listopad. Podmínky budou malinko upravené, exekutor si bude moci účtovat více než 908 korun. Podmínkou pro to, aby mohli lidé milostivé léto využít, jsou dobře zmapované závazky a jejich struktura,“ řekla metodička s tím, že poradci na tom s klienty aktuálně pracují.

Velkou roli nyní hraje zejména u zadlužených lidí nebo lidí ohrožených chudobou masivní zdražování. „Snažíme se spíše pracovat na tom, abychom s lidmi závazky zmapovali, rozporovali případnou neoprávněnost nebo jim sepsali návrh na povolení oddlužení. Jsme provázáni s dalšími službami, kdy pracovnice z terénu může s lidmi hledat například nové, levnější bydlení, práci a jiné,“ dodala Stiborová.

Reklama

Doporučované