Hlavní obsah

Porcelánové miniatury historických staveb uvidí lidé v Dubí na Teplicku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pamětihodnosti Prahy, rotundu na Řípu či kostel na Zelené hoře si mohou ode dneška prohlédnout návštěvníci Domu porcelánu s modrou krví v Dubí na Teplicku.

Článek

Otevřená výstava LITTLE HOUSES Architektura v porcelánu představuje práci rodinné firmy Art Studio Genetrix z Ohníče nedaleko Teplic, který se zabývá výrobou ručně zpracovaných miniatur historických domů a památek z porcelánu.

Myšlenka vytvořit porcelánové miniatury reálných staveb vznikla v roce 1991, řekl ČTK majitel dílny a výrobce Miroslav Kadlec. „Je to týmová práce. Na projektu se podílela za tu dobu řada výtvarníků, modelářů a keramiků,“ uvedl. Předlohami prvních modelů se staly především domy starobylé Prahy. Vzhledem k velkému zájmu se kolekce miniatur dále rozšiřovala a v současnosti obsahuje 80 modelů reálných staveb, které jsou zajímavé nejen svou architekturou, ale i historickým významem.

Z jednotlivých porcelánových domků lze sestavit ucelené soubory ulic či náměstí, které věrně zachycují známá místa, například Zlatou uličku, Staroměstské náměstí nebo celé části Malé Strany. Každý model domu je ručně vytvořený a je svým způsobem originál. „Nejsložitější a největší je Týnský chrám na Staroměstském náměstí,“ uvedl Kadlec.

Základem tvorby je vyrobený model, který vznikl na základě přesných parametrů daného objektu. Forma se tvoří na jednotlivé díly domů, které se posléze slepují dohromady. „Je to technologie lité keramiky. Při retuši se dolaďují jednotlivé detaily, ručně se domečky malují,“ uvedl Kadlec. Každá miniatura je třikrát pálená.

V rámci výroby keramiky firma vytvořila několik chráněných pracovních míst pro lidi s postižením, kterým přizpůsobila dílnu a výrobu. Organizuje také workshopy pro dospělé i děti. V Dubí je výstava otevřena do 8. března.

Reklama

Doporučované