Hlavní obsah

Ústecké Činoherní studio nazkoušelo autorskou komedii HANZELKAZIKMUND

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecké Činoherní studio nazkoušelo autorskou komedii HANZELKAZIKMUND (zde jsou lvi), která vychází z deníků a reportáží známých cestovatelů.

Článek

Na míru ústeckého souboru ji napsala dramaturgyně Kateřina Součková, režie se ujal Adam Svozil. Představení, do kterého se promítají dobové reálie a zčásti i současnost, bude mít premiéru 27. ledna.

Jiřího Hanzelku a Miroslava Zikmunda přibližují autoři mimo jiné skrze vnímání posluchačů, kteří seděli u rozhlasových přístrojů v dychtivém očekávání dalších příběhů a dobrodružství. „Uvědomili jsme si, že přestože známe postavy pánů Hanzelky a Zikmunda, tak o nich nevíme dost, známe pouze takové střípky. Čím víc jsme se nořili do jejich deníků, archivu, jejich korespondencí, tak jsme zjišťovali, že jsou to extrémně komplexní a zajímavé postavy, na nichž se dá zkoumat nejen fenomén cestování, turismu, objevování, ale i průnik osobních životů a velkých dějin,“ řekl ČTK režisér.

Divadelní jeviště se stává scénou pro cesty do celého světa a zároveň místem naslouchání zážitkům dvou nadšených cestovatelů. Publikum se podívá prostřednictvím hry na Cheopsovu pyramidu i Kilimandžáro. „Když někam jedeme my, tak si uvědomujeme ekologickou stopu a uvědomujeme si, jaké důsledky mají naše cesty na původní obyvatele v těch zemích. Takže je to obecně nějaká meditace nad jejich (Hanzelky a Zikmunda) nevinností, o kterou se přišlo v průběhu 20. století,“ uvedl režisér.

Cílovou skupinou diváků jsou podle autorů celé rodiny. Ve hře se řeší cestování, dobrodružství, je tu vztahová osobní rovina i historická témata. „Ta jsme se snažili zjednodušit a přiblížit hlavní dilemata, která na protagonisty doba kladla,“ řekl Svozil. Důležitou roli má humor, nadsázka.

Pomoci transportovat se do různých míst světa má hudba, kterou složil Jan Mikyska. „Inspirací mi byl žánr 50. let minulého století, jemuž se říká exotika. Jeho základem je naivní představa různých hudebních kultur, druhým inspiračním zdrojem byly psací stroje, které se objevují na scéně, a rozhlas,“ řekl ČTK. Výrazným prvkem jsou také různé zvuky.

V představení nechybí moment překvapení a přímo do hry jsou vtaženi i samotní diváci. V rolích bezejmenných cestovatelů, kteří hltají dobové zprávy v rozhlasovém éteru o dobrodružství Hanzelky a Zikmunda, do nichž se také občas vtělují, vystupují Andrea Berecková, Klára Suchá, Petr Uhlík, Adam Ernest.

Reklama

Doporučované