Hlavní obsah

Ústecký kraj chce mít v příštím roce studii k těžbě lithia na Cínovci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj chce mít v příštím roce hotovou studii k těžbě lithia na Cínovci. Krajští radní teď uzavřeli smlouvu s jejím zpracovatelem. Obsahem studie bude vymezení ploch pro těžbu a zpracování lithia a způsob a trasa dopravy hornin.

Článek

Ústecký kraj schválil letos na jaře návrh ministerstva průmyslu a obchodu na pořízení aktualizace zásad územního rozvoje, což je krajská obdoba územního plánu. Návrh zpracuje ateliér T-plan za 2,7 milionu korun. „Na jaře nebo v létě příštího roku bychom mohli na zastupitelstvu řešit, zda změna zásad bude provedena,“ uvedl hejtman Jan Schiller (ANO).

Začít s těžbou suroviny, která se používá například při výrobě baterií do aut, by se mohlo za čtyři roky. Ústecký kraj vnímá těžbu a zpracování lithia ve spojení s vybudováním tzv. gigafactory, továrny na výrobu baterií do elektromobilů, jako příležitost pro modernizaci průmyslové výroby v regionu. V České republice jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia, naprostá většina na Cínovci a malé množství ve Slavkovském lese.

Ložisko u Cínovce je největší v Evropě. „Intenzivně pracujeme jak na projektu výroby lithia, tak na projektu gigafactory. Chceme se zavázat, že výroba lithia i baterií bude prováděna maximálně ekologickým způsobem s minimálním dopadem na životní prostředí a co nejmenší uhlíkovou stopou. Pro oba projekty počítáme s elektřinou z obnovitelných zdrojů, které jsme zde už začali budovat. Klíčová bude i podpora české vlády a samozřejmě Ústeckého kraje a místních obyvatel,“ řekl ČTK v dubnu místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Pokud se o těžbě lithia rozhodne, mohl by se nerost začít dobývat kolem roku 2026. Do té doby musí mít Severočeské doly, které patří pod ČEZ, potřebná povolení. Na Cínovci by pak mohli pracovat horníci, kteří budou odcházet z uhelných dolů na severu Čech. V lithiovém dole a zpracovatelském závodě najde práci podle Cyraniho zhruba 1000 zaměstnanců. Dalších 2000 až 3000 lidí zaměstná bateriová továrna. Celkem podle odhadů poradenské společnosti Deloitte může nový bateriový průmysl přinést přes 30.000 pracovních míst.

Reklama

Doporučované