Hlavní obsah

Ústecký kraj vyhlásí architektonickou soutěž na transformační centrum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj vyhlásí mezinárodní architektonickou soutěž na vybudování transformačního centra. Vznikne v areálu bývalé střední školy v Ústí nad Labem. Radní nyní vybrali společnost, která soutěž připraví. Vítěz bude znám za rok.

Článek

Transformační centrum je jedním ze schválených strategických projektů Ústeckého kraje, jehož vznik bude financován z Fondu spravedlivé transformace, který je určený uhelným regionům. „Je to jeden z nejdůležitějších projektů v kraji,“ uvedl hejtman Jan Schiller (ANO). Příprava soutěže bude stát 8,7 milionu korun. Vyhlášena bude letos v létě. „Chceme, aby se do ní mohli přihlásit renomované mezinárodní architektonické kanceláře,“ řekl hejtman.

Do centra se přestěhuje Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK), které nyní sídlí v pronajatých prostorách. „Bude tam také jakési energetické centrum pro všechny příspěvkové organizace. Budou tu odborníci, na které se budou moci obracet obce při žádosti o pomoc s žádáním o dotace a podobně,“ uvedla Dvořáková. Transformační centrum by mělo být podle ní ukázkou, jak lze proměnit brownfield v energeticky přívětivou stavbu. „Využít tam chceme všechny moderní dostupné technologie, které budou zároveň pro uživatele přínosné,“ uvedla krajská radní Iva Dvořáková (ODS).

Rekonstruovat celý areál chtěla už bývalá krajská koalice v čele s KSČM. Vznikl plán na kampus řemesel, jehož cílem byla podpora středního odborného školství. „Projekt byl prakticky připraven, ale chyběla mu podpora tehdejší opozice. Sice bychom ho prosadili, ale pouze o jeden hlas, a to jsem u takto velké akce nechtěl,“ řekl ČTK bývalý radní pro investice Ladislav Drlý (KSČM). V opozici tehdy bylo ANO a ODS, tedy strany, které jsou nyní ve vedení kraje společně s hnutím Spojenci pro kraj.

Reklama

Související témata:

Doporučované