Hlavní obsah

Zámek Libochovice zahajuje sezonu, připravil nové exponáty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zámek Libochovice na Litoměřicku zahajuje turistickou sezonu. Návštěvníci uvidí několik nových exponátů v okruhu věnovaném rodu Herbersteinů, který zámek obýval jako poslední. Okruh otevřel zámek teprve loni.

Článek

„Máme teď přístupný jeden okruh, který je věnovaný posledním majitelům zámku. Ti vlastnili zámek od poloviny 19. století až do roku 1945,“ řekla kastelánka zámku Michaela Prokopová.

V expozici by podle ní měli návštěvníci věnovat pozornost hlavně suvenýrům z cest, které si hrabě Josef Herberstein dovezl hlavně z Afriky. Mezi vystavenými předměty mohou výletníci obdivovat třeba erby vyrobené z želvího krunýře či z kůže nosorožce. „V loňském roce jsme dělali velkou reinstalaci expozice, protože tady původně byl celý zámek o vývoji bydlení. To bylo někdy ze 70. let, kdy se o šlechtě nemluvilo, to bylo nežádoucí,“ doplnila Prokopová. Druhý okruh, který teď není přístupný, se věnuje předchozím majitelům zámku, rodině Dietrichsteinů.

Letos se na zámku uskuteční tradiční akce, mezi nimi například výstava kaktusů či exotického ptactva. Kvůli pozastavené opravě zastřešení se však nebudou nějaký čas konat svatební obřady, kterých se za sezonu uskutečnilo okolo 20. Zámek tak podle Prokopové přijde asi o 100.000 korun.

Ke konci minulého roku Národní památkový ústav, který má zámek ve správě, odstoupil od smlouvy o dílo na obnovu střechy, krovů a stropů hlavní budovy památky. Dodavatel vinou složitých okolností, mimo jiné rapidnímu zdražování stavebnin, nedostál smluvním povinnostem a zastavil práce na více než 15 dnů. Staveniště převzala zpět správa zámku. Již odvedené práce zahrnují vyčištění interiéru vodárenské věže, demontáž propadlého stropu vodárenské věže, instalace dřevěného pracovního schodiště do všech pater věže nebo pořízení a navezení části stavebního materiálu. Souběžně byla rozkryta i část střechy věže.

Oprava střechy by měla stát zhruba 78 milionů korun. Teď Národní památkový ústav připravuje projektovou dokumentaci, která zohlední již provedené práce a také změny v cenách materiálů. V případě, že dokumentace získá kladný posudek od vedení Národního památkového ústavu a zřizovatele, ministerstva kultury, a po vyčlenění peněz by se mohla vyhlásit nová veřejná zakázka ještě letos na jaře.

V bývalé barokní jídelně byl ve stropě navíc objeven škůdce, do objektu také zatékalo. „Plechovou střechu máme už 50 let. Zámek čeká na opravu. Je možné, že se tam tesařík krovový dostal už při minulé opravě stropu. Báli jsme se, že je zasažené celé křídlo, ale naštěstí ne. Bohužel máme teď ale přístupný jen jeden okruh,“ dodala kastelánka.

Už dřív sezonu zahájil hrad Házmburk, tento víkend kromě Libochovic zahajuje sezonu také zámek Ploskovice. Vstupné na zámek Libochovice pro dospělé činí 170 korun, pro děti do 18 lel 70, senioři a studenti zaplatí 140 korun. Podle Prokopové mají uprchlíci z Ukrajiny vstup do všech objektů Národního památkového ústavu zdarma.

Loni zámek Libochovice navštívilo 9682 lidí, tedy asi o 2400 méně než v roce 2020. Kastelánka uvedla, že byl v uplynulém roce zámek kvůli protiepidemickým opatřením dlouho zavřený, poté bylo nutné při prohlídkách nosit roušky. To se podepsalo na návštěvnosti. V roce 2019 se na zámek vypravilo více než 20.000 návštěvníků.

Reklama

Související témata:
Libochovice

Doporučované