Hlavní obsah

Dny otevřených ateliérů na Vysočině pozvou veřejnost na 98 míst

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Při letošních Dnech otevřených ateliérů budou moci návštěvníci do 98 dílen, ateliérů a výstavních prostor po celé Vysočině. Počet přihlášených řemeslníků a umělců je nižší, než organizátoři očekávali.

Článek

Podle koordinátora akce z Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Ondřeje Neubauera za tím jsou i dražší energie, což odradilo některé skláře a kováře využívající ke své práci elektřinu a plyn. Přihlásit se k letošnímu 12. ročníku akce, při které může veřejnost zdarma nahlížet pod ruce umělců a řemeslníků, mohly ateliéry do neděle. Dny otevřených ateliérů budou na Vysočině 1. a 2. října.

Jejich spojujícím motivem bude umění jako lék. Podle Neubauera se dá heslo interpretovat i v souvislosti s odeznívající pandemií covidu-19, která ovlivňovala předchozí ročníky. Díky ústupu pandemie také organizátoři věřili ve větší účast, loni bylo zapojených 117 dílen a ateliérů. „Dá se to samozřejmě interpretovat různě, ale já jsem do toho šel konkrétně s tím, že ta doba, byť už není covid hlavní téma, je pořád těžká. Máme tady uprchlíky, máme tady lidí zkoušené válkou i těžkou ekonomickou situací. Chtěl jsem to jako takovou jiskřičku naděje, že v temných dobách funguje umění jako něco, co dokáže člověka povzbudit,“ řekl Neubauer.

I když někteří skláři a kováři letos účast při Dnech otevřených ateliérů vynechají, přesto se veřejnost s těmito tradičními řemesly potká. Otevřený bude mimo jiné kovářský ateliér Josefa Habermanna v Žirovnici nebo Kovářství Fischer v Lukách nad Jihlavou. Otevře se i Sklářská huť Jakub v obci Tasice nebo Sklárna Svoboda v Karlově.

Rozpočet akce, na kterou peníze poskytl Kraj Vysočina, se oproti loňsku zvýšil z 200.000 na 300.000 korun. Za nárůstem jsou mimo jiné zvyšující se náklady na tisk propagačních materiálů včetně katalogů jednotlivých dílen. Organizátoři také nechali zřídit zcela nové webové stránky s informacemi ke dvoudenní akci, kterou ale budou moci zájemci o umění využívat celoročně. Umělci a řemeslníci jsou na nich dobře představeni, dostupné jsou tam kontakty na ně.

Vysočina se myšlenkou seznámit veřejnost s regionální tvorbou přímým kontaktem s tvůrci inspirovala v Dolních Rakousích a v jižních Čechách. Na jihu Čech se umělecké ateliéry pravidelně otevírají po vzoru těch rakouských o tři roky déle než na Vysočině. Před 12 lety se stejně jako Vysočina připojil i Jihomoravský kraj. Na Vysočině do ateliérů každoročně zavítají tisíce lidí.

Reklama

Doporučované