Hlavní obsah

Jihlavský magistrát chce ve svých budovách ušetřit až 30 procent energie

Foto: Getty Images

Jihlava (ilustrační foto).

Reklama

Jihlavský magistrát chce úsporami ve svých budovách ušetřit 25 až 30 procent energie. Začal s modernizací kotelen, výměnou kotlů, doplňováním termoregulačních hlavic na radiátory nebo výměnou svítidel.

Článek

Jen za elektřinu loni město zaplatilo přes tři miliony korun, letošní zálohy jsou přibližně o milion vyšší a radnice očekává, že v roce 2023 bude na elektřinu potřebovat sedm milionů korun. ČTK to sdělil její mluvčí Radovan Daněk.

Ještě prudší nárůst nákladů očekává magistrát kvůli plynu. Loni za něj zaplatil asi 1,8 milionu korun. Na zálohách letošní rok zaplatí asi 3,4 milionu korun. Konečné náklady ale bude znát až po jejích vyúčtování, ovlivnit je může také to, jaká bude zima v letošním posledním čtvrtletí. V návrhu rozpočtu pro příští rok už magistrát počítá s tím, že na plyn bude potřebovat šest milionů korun.

S úspornými opatřeními začala radnice už nyní, aby se připravila na topnou sezonu. První nová kotelna v budově v Hlubocké ulici vyšla na 1,65 milionu korun, náklady na novou kotelnu v dalším objektu jsou odhadnuté na asi 1,25 milionu korun.

V budově v Tyršově ulici chce radnice instalovat hlavice na regulaci topení, předpokládané náklady jsou 650 000 korun, nyní se hledá dodavatel. Výměna svítidel už vyšla na přibližně půl milionu korun a v plánu jsou další etapy. „Úsporná opatření by měla v reálu přinést rozhodně výrazně větší úspory než deset procent, tam kde došlo k úpravám, to bude úspora 25 až 30 procent,“ řekl Daněk.

Jihlavský magistrát teď podle něho dává přednost investicím do úsporných opatření před dalšími úpravami budov. Odsouvá tak například výměny garážových vrat a další úpravy, které snesou odklad.

Reklama

Doporučované