Hlavní obsah

Malé muzeum bible ve Starém Pelhřimově získalo nejstarší exponát, je z roku 1529

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Malému muzeu bible ve Starém Pelhřimově, místní části Pelhřimova, se podařilo získat Severýnovu bibli z roku 1529. Je nejstarší českou biblí, kterou muzeum vlastní, předtím to byla bible z roku 1549.

Článek

Muzeum ji koupilo spolu s dalšími od soukromého sběratele, aby obohatilo sbírku. ČTK to řekl ředitel muzea a teolog Vladislav Donát.

Muzeum pro něj představuje řadu hodnot. „Dívám se na ně z různých úhlů. Z toho duchovního si ohromně vážím toho, jak úžasnou historii má bible v naší zemi. Ještě za Velké Moravy jsme už měli první biblický překlad ze všech ostatních národů – po těch biblických jazycích. A pak ty nádherné tisky a péče, jaká tomu byla věnovaná i přesto, že naši předkové byli pronásledovaní, třeba z Jednoty bratrské,“ řekl Donát.

Muzeum, které je otevřené od roku 2016, má přes 700 biblí. Jeho expozici doplňuje bohatá sbírka dalších předmětů, především tiskařských. Bible jsou vystavené v několika sálech. V prvním jsou ty ručně psané. K nejvzácnějším kusům patří kompletní svitek Tóry, což je prvních pět knih Mojžíšových, které jsou základem i křesťanské bible. Svitek je tvořený asi 60 sešívanými kusy pergamenu. „Podle stylu písma pochází pravděpodobně z Německa, stáří se odhaduje na 250 až 300 let,“ řekl Donát.

Hned u vchodu do muzea si mohou návštěvníci prohlédnout mapu světa s vyznačením míst, odkud jednotlivé exponáty pocházejí. Bible nebo její část už byla podle Donáta přeložená do více než 3500 jazyků. V muzeu jsou výtisky ve více než 100 jazycích. Nedávno se sbírka rozšířila o Nový zákon vydaný v čadské arabštině, kterou muzeu věnovala česká misionářka, která v africkém Čadu působí. „Čad nám zatím chyběl, ale jenom v Čadu je přes 130 jazyků. Trochu se nám rozšířila Etiopie, protože si nás na internetu našel český velvyslanec v Etiopii, zavolal nám a řekl, jestli bychom o tamní bible měli zájem, nakonec nám je poslal ve čtyřech nebo pěti jazycích,“ řekl Donát.

V muzeu jsou vystavená i některá raritní vydání včetně nejmenší bible světa vytvořené pomocí nanotechnologie.

Základem muzea se stalo několik tisků, které Donát zdědil po svém otci. Bylo mezi nimi i torzo Nového zákona z bratrské tiskárny v Kralicích nad Oslavou z roku 1601. „To když vzal člověk do ruky, tak to na něho najednou tak dýchlo. To byl start mé osobní sběratelské vášně,“ řekl Donát. Postupně uspořádal s dalšími kolegy několik výstav včetně té, která se v roce 2013 věnovala 400. výročí vytištění poslední bible v Kralicích.

Po úspěchu výstavy začal připravovat muzeum, ve kterém by mohly být bible vystavené trvale. Teď je muzeum rozšířené do více sálů a má také po vzoru Kralic svoji „tajnou“ tiskárnu ukrytou za dřevěnou stěnou jednoho z nich. Návštěvník v ní pozná celý proces knihtisku od vyrytí razníku, výroby matric, lití písmen, nanášení barvy až po lisování a vznikla hotová stránka.

Muzeum je po předchozí telefonické domluvě přístupné kdykoli. Bližší informace naleznou lidé na webu.

Reklama

Doporučované