Hlavní obsah

Na nové expozice a opravu hradu Kámen za 131 milionů korun chce kraj získat dotaci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina chce žádat o dotace na nové expozice a opravu svého hradu Kámen na Pelhřimovsku. Odhadované náklady jsou 131 milionů korun, dotace by mohl pokrýt až 85 procent nákladů.

Článek

Na všechny práce už jsou připravené projekty, podle Hajnové by mohla být dotační výzva vyhlášená do poloviny roku a na podzim by se měl kraj dozvědět, jestli s žádostí uspěl. Podle náměstkyně kraj zatím neřešil, jak a kdy by práce začaly, pokud by se musely dělat bez dotací. „Počkáme, jak budeme úspěšní. Předpokládáme, že budeme dobře připraveni a dotaci získáme. Pokud bychom šli bez Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), tak předpokládám, že by se muselo etapizovat, že bychom to nezvládli naráz,“ řekla náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová (Piráti). S podporou dotací by podle ní mohlo být všechno hotovo příští rok.

Hrad Kámen spravuje kraj prostřednictvím svého Muzea Vysočiny Pelhřimov. Ještě letos by u něho měla skončit oprava kaple Panny Marie Bolestné, která bude zpřístupněná veřejnosti. Rozestavěné je také nové návštěvnické centrum. Práce na něm jsou ale již delší dobu přerušené kvůli nálezu studny, což si vyžádá změnu projektu. Nyní zde archeologové dělají výzkum, řekla ČTK kastelánka hradu Zlata Vobinušková.

Pro návštěvníky se hrad po zimní přestávce otevře poprvé o nadcházejícím víkendu za zlevněné jednotné padesátikorunové vstupné. Loni ho navštívilo takřka 17.000 návštěvníků. Podle Vobinuškové to byla dobrá sezona, i když kvůli pandemii covidu-19 začala se zpožděním.

Původně gotický hrad Kámen stojí zřejmě od první poloviny 13. století. Jeho dlouholetými vlastníky byl český rod Malovců. Jan Kryštof Malovec z Malovic hrad významně přestavěl a na západním okraji vsi nechal postavit kapli jako rodinnou hrobku. Po roce 1948 byl hrad poslednímu soukromému majiteli Antonínu Fleissigovi vyvlastněn. Od roku 1974 je jeho součástí muzeum motocyklů. Vzniklo díky mezinárodnímu motocyklovému závodu, který se na nedalekém Pacovském okruhu konal už v roce 1906.

Reklama

Související témata:

Doporučované