Hlavní obsah

Na Vysočině se v prvním pololetí zvýšil počet trestných činů skoro o pětinu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na Vysočině se v letošním prvním pololetí zvýšil počet trestných činů skoro o pětinu. Policie vyšetřovala 2684 deliktů, o 444 víc než ve stejné době před rokem. Objasnit se z nich podařilo téměř polovinu.

Článek

Podstatně stoupla kriminalita zaměřená na majetek, o něco méně bylo násilných trestných činů. Kriminalita se podle zprávy ale zvýšila i jinde v republice. „Vysočina tedy není v tomto ohledu výjimkou,“ uvedl Pavel Peňáz, náměstek krajského ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování. Upozornil na to, že se pachatelé přesouvají na internet a sociální sítě. Jde o různé podvodné telefonáty a snahy získat osobní údaje a údaje k bankovním účtům a platebním kartám. „Lidé jsou stále neopatrní, a často tak přicházejí o své celoživotní úspory. S případy tohoto typu trestné činnosti se setkáváme denně,“ uvedl.

Objasnit se policii na Vysočině v prvních šesti letošních měsících podařilo 1253 trestných činů, tedy 46,7 procenta. Vyřešila také dalších 345 trestných činů, které se staly v minulých letech. V prvním pololetí stíhali policisté na Vysočině celkem 1326 lidí.

Násilných trestných činů vyšetřovala policie v tomto kraji od ledna do konce června 269, o šest méně než před rokem. Kriminalistům se podařilo objasnit všechny tři vraždy.

Majetkových trestných činů prověřovali policisté na Vysočině v letošním prvním pololetí 1101, o 405 víc než před rokem. Přibylo krádeží vloupáním, včetně vloupání do chat.

Počet vyšetřovaných deliktů týkajících se drog stoupl meziročně o 31 na 124 případů. V tomto případě jde podle policie o kladný jev, protože tuto trestnou činnost odhaluje hlavně na základě vlastních poznatků a díky systematické práci kriminalistů.

Reklama

Doporučované