Hlavní obsah

U zámku ve Žďáru nad Sázavou vznikne ze 1600 krabic stavba inspirovaná tvorbou Santiniho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

U zámku ve Žďáru nad Sázavou vznikne ze 1600 kartonových krabic stavba inspirovaná tvorbou architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož smrti letos uplyne 300 let.

Článek

Francouzský umělec Olivier Grossetete bude jednotlivé části stavby připravovat s pomocí veřejnosti, 24. června je pak sestaví na terase před Muzeem nové generace. Dílo bude možné vidět do odpoledne v neděli 25. června, poté bude rozebráno. V tiskové zprávě to ČTK sdělili pořadatelé ze zámku rodiny Kinských.

„Santini byl bezpochyby geniální architekt. Já se považuji spíše za takového designéra, protože stavbám, které navrhuji, dává život především energie a společná práce lidí, kteří se účastní workshopů,“ uvedl Grossetete.

Vizuální umělec žijící v Marseille tvoří díla z kartonu po celém světě, v České republice to bude poprvé. Do jeho stavby ve Ždáru nad Sázavou se může zapojit kdokoliv. Workshopy otevřené pro zájemce starší devíti let budou od 17. června celý týden v budově konventu a jejich účastníci budou pod vedením francouzského umělce a jeho týmu společně připravovat části pro finální kartonovou stavbu. Podle předpokladu organizátorů se tam denně vystřídá okolo 60 lidí.

„Chceme vyzvat všechny, kteří se chtějí zapojit, aby nás s předstihem kontaktovali,“ uvedla Jitka Kadlčíková ze žďárského zámku. Dodala, že lidé budou společnými silami tvořit monument jako hold Santinimu, jehož stavby jsou v okolí. Tamní Santiniho poutní areál Zelená hora je památkou UNESCO.

Stavba z kartonových krabic začne 24. června ráno a potrvá podle náročnosti a počtu zapojených lidí osm až 10 hodin. Stavební tým poté dílo na terase pod hrází Konventského rybníka ukotví a nasvítí. Jeho demolice začne v neděli přibližně v 15:00. Použité krabice odveze papírenská společnost, která je poskytla, k recyklaci. Vyrobí z nich papír na nákupní tašky. Podrobnosti k akci jsou na webu zámku.

Reklama

Doporučované