Hlavní obsah

V Jihlavě bude o víkendu zavřený tunel na tahu 38, auta pojedou přes město

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě bude o nadcházejícím víkendu zavřený tunel na hlavním silničním tahu 38, po němž auta projíždějí okolo krajského města ve směru od Znojma a Pelhřimova na Havlíčkův Brod.

Článek

Silnice zároveň slouží jako přivaděč k dálnici D1. Tunel bude zavřený kvůli pracím, které navazují na jarní rekonstrukci jeho technologií. Značená objízdná trasa povede přes město, sdělil dnes ČTK Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Tunel bude uzavřený od sobotních 7:30 do 22:00 v neděli. „Důvodem je nutná revize technologií tunelu jako podmínky pro dodržení běhu záruční lhůty po rekonstrukci jeho technologické části,“ uvedl Buček.

Silnice 38 bude v uvedených časech od 5. do 6. listopadu neprůjezdná od mimoúrovňové křižovatky se silnicí 523 v Jiráskově ulici po mimoúrovňovou křižovatku, kde se hlavní tah 38 kříží se silnicí 602 u výjezdu z Jihlavy směrem na Pelhřimov. Obousměrná objízdná trasa bude měřit 2,4 kilometru. Povede ulicemi Jiráskova, Hamerníkova, U Cvičiště a Žižkova.

Tunel měří 310 metrů. Kvůli opravám, které se týkaly stavební i technologické části, byl letos zavřený od 19. dubna přibližně na dva měsíce. ŘSD tehdy uvedlo, že to stálo 53,7 milionu korun bez daně.

U Jihlavy ŘSD také letos nechalo opravit jeden jízdní pás silnice 38 k nájezdu na D1 v Pávově. Je to úsek dlouhý skoro šest kilometrů. Auta tam jezdí v obou směrech bez omezení od druhé poloviny října. Zbývající část hlavního tahu začnou stavbaři opravovat příští rok zjara. Podle webu ŘSD je cena dvouleté zakázky bez daně 338 milionů Kč.

Dálniční přivaděč je nejvytíženějším úsekem silnic první třídy na Vysočině. Podle posledního sčítání dopravy po něm za 24 hodin projede v průměru 27 500 vozidel.

Reklama

Doporučované