Hlavní obsah

V Jihlavě skončily dvouleté opravy střechy radnice. V podkroví budou prohlídky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě skončila dvouletá rekonstrukce střechy historické budovy radnice. Zatékalo tam a krov poškodila hniloba. Opravy stály v součtu 5,58 milionu korun bez daně.

Článek

Od příštího roku bude v podkroví prohlídkový okruh. Budou kvůli tomu rozšířené chodníčky umožňující průchod a doplněné zábradlí. Na některých trámech jsou staré značky a letopočet 1890. Vyplývá to z webu radnice a z informací, které ČTK poskytl její mluvčí Radovan Daněk.

„Ty prostory budou od příštího roku, od jara předpokládáme, přístupné veřejnosti,“ uvedl správce budov magistrátu Miloslav Beneš.

V letní sezoně už se na radnici konají prohlídky historických prostor, návštěvníci se mohou podívat například do gotické síně.

Vloni stavbaři opravovali část střechy směrem do Masarykova náměstí a radniční věž s hodinami. Obnovené byly původní hodiny z konce 18. století, které se našly pod novodobým ciferníkem. Jihlavanům tak slouží stejné hodiny jako před 200 lety. Tento rok se opravy týkaly střechy směrem do dvora radnice.

Zdražování stavebních materiálů nemělo na opravy střechy prakticky dopad, uvedl Daněk. „Dokonce i bobrovku, která se nyní skoro nedá sehnat, nakoupil zhotovitel ještě za loňské ceny,“ uvedl.

„Ve špatném stavu byla nejen krytina, ale i samotná konstrukce krovů, kdy i znalec konstatoval, že se zde nacházejí houby a vlhkost, která nám tu konstrukci krovů velice narušila,“ doplnil Beneš důvody oprav. Některé poškozené trámy museli tesaři vyměnit.

Nynější budova radnice v Jihlavě vznikla propojením tří původně bohatých patricijských domů, jejichž historie sahá do poloviny 13. století. Teď má radnice barokní nástavbu s dřevěným krovem, který měří v nejvyšší části přibližně 11 metrů.

Do středověkého podkroví se už lidé mohou v Jihlavě podívat v kostele svatého Jakuba. Mohutný kostelní krov z roku 1539 se stal prohlídkovou trasou před dvěma lety, po předchozích opravách.

Reklama

Doporučované