Hlavní obsah

V třebíčském parku Hrádek vznikne nové vyhlídkové místo za 1,2 milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V třebíčském městském parku Hrádek vznikne do dubna příštího roku nové vyhlídkové místo za asi 1,2 milionu korun. Původně nebylo součástí rozsáhlé několikaleté úpravy, navrhl je městský architekt.

Článek

Novinářům to dnes řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč). Obnova parku už Třebíč stála přes 20 milionů korun, vyplývá z informací na webu města.

K vyhlídce lidé jižní hranu parku využívají běžně. Park leží na skalním ostrohu nad řekou Jihlavou a nabízí zajímavé pohledy na město a jeho památky, mezi kterými jsou i stavby zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

Nové vyhlídkové místo bude tvořit trojice neúplných asi třímetrových kružnic vyvedených z ohýbaného dřeva. Sloužit mohou jako prolézačky pro zábavu dětí, jako lavičky. „A v neposlední řadě to slouží jako fotokoutek,“ řekl Pacal. Při určitém úhlu pohledu dřevěné objekty poslouží jako rámy obrazů s historickými stavbami uprostřed. Pomyslně rámovat mohou městkou věž při kostele svatého Martina i baziliku svatého Prokopa.

Obnova asi jedenáctihektarového městského parku začala loni. Postavené bylo nové workoutové hřiště i mlatové cesty, upravená už je také centrální louka. Nový je mobiliář parku. Letos se pracuje na opěrné zdi v jižní částí parku nad takzvanou pohřební cestou, po které chodil smuteční průvody z židovské čtvrti na hřbitov, který je za parkem. Letošní práce skončí k 21. listopadu. Příští rok chce město v parku postavit zázemí pro pořádání venkovních akcí, vybudovat nové osvětlení a odstranit asfaltovou příjezdovou cestu.

Městský park byl založený jako Masarykovy sady na výšině nad řekou Jihlavou a údolím Týnského potoka. Ukončuje ho Masarykova vyhlídka vybudovaná v roce 1930 k 80. výročí narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Reklama

Doporučované