Hlavní obsah

Věznice ve Světlé nad Sázavou zprovozní novou ubytovnu, zvýší kapacitu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ženská věznice ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku zprovozní v prvním pololetí letošního roku novou ubytovnu pro odsouzené ženy. Kapacita věznice se tím zvýší o 192 míst. Na další rozšíření v areálu věznice již není místo.

Článek

Stavba ubytovny začala v roce 2020. Nynější kapacita věznice je stanovena na 763 míst, z toho 761 míst je určeno pro výkon trestu odnětí svobody a dvě místa pro výkon vazby. Ke 14. lednu bylo ve věznici 695 žen. Věznice má také specializované oddělení pro výkon trestu matek nezletilých dětí, kde se aktuálně nachází devět matek a 11 dětí. Od loňského roku má věznice i vyhrazený oddíl pro těhotné a matky s dětmi do jednoho roku.

Od roku 2016 mohly odsouzené pracovat přímo ve věznici v hale, kterou postavila soukromá firma Levimo. Ženy v hale balily cukrovinky a čokoládu, s věznicí ji propojoval přímý koridor. Provoz v hale firma ukončila k poslednímu dni loňského roku. Už dřív informovala, že provoz ukončí kvůli změně sortimentu výroby a halu prodá. Dalibor Pech ze společnosti Levimo řekl, že zájemců o koupi je několik. „Je to velmi aktuální, probíhají jednání se zájemci o koupi. Je tam nějaké nabídkové řízení a jednání se zájemci o ceně,“ řekl Pech. Hala o ploše asi 2500 čtverečních metrů stála takřka 41 milionů korun. Soukromý investor ji financoval pouze vlastními prostředky bez dotací.

V roce 2020 kontrolovala fungování věznice vězeňská služba kvůli údajnému týrání jedné z vězněných několika dozorci. Podle mluvčí vězeňské služby Markéty Prunerové šlo o selhání jednotlivců, nikoli chybu systému. Státní zástupce v závěru loňského roku sedm dozorců obžaloval. Případ bude řešit Okresní soud v Havlíčkově Brodě.

„V roce 2020, kdy k případu došlo, byla věznice podrobena několika kontrolám nejen ze strany vedení vězeňské služby, které neodhalily žádná jiná pochybení tohoto charakteru. V případě prokázání viny nezávislým soudem bude věznice událost tak, jak se uvádí v obžalobě, vnímat jako selhání jednotlivců, nikoliv systému. Nebudeme však predikovat rozhodnutí soudu, ctíme presumpci neviny,“ uvedla ředitelka věznice Monika Myšičková.

Věznice ve Světlé nad Sázavou vznikla v roce 2000 přestavbou školy v přírodě. Výkon vazby a trestu odnětí svobody matek nezletilých dětí zajišťuje jako jediná věznice v zemi. Oddělení pro matky s dětmi do tří let funguje od roku 2002. Jde o odsouzené, kterým končí trest v době, kdy je dětem do tří let, z vězení odcházejí společně. Oddíl pro odsouzené těhotné ženy a matky s dětmi do jednoho roku vznikl kvůli změně legislativy u žen odsouzených do věznice s ostrahou či s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení. Dřív znamenalo těhotenství a rané mateřství automatické přerušení či odložení trestu, teď o něm musí rozhodovat soud.

Reklama

Doporučované