Hlavní obsah

Kroměříž zahájila ostrý provoz parkovacího domu, nové je centrum pro turisty

Foto: Pixabay.com

Kroměříž.

Reklama

Kroměřížská radnice zahájila ostrý provoz parkovacího domu ve Velehradské ulici. Otevřeno je i nové turistické centrum, které je součástí objektu. Město zpřístupnilo i veřejné prostranství u parkovacího domu s unikátní mozaikou.

Článek

Město uvedlo parkovací dům do zkušebního provozu v únoru. Podle starosty Jaroslava Němce (Nezávislý) se od té doby neobjevil žádný problém, který by bránil řádnému užívání stavby. „Parkovací dům i jeho příslušenství je hotové a může začít sloužit lidem. Těší mě, že na začátku sezony otevíráme centrum pro turisty, které bude jejich vstupní bránou do Kroměříže,“ uvedl starosta.

Parkovací dům má 137 stání, z toho šest míst je vyhrazeno pro hendikepované. Město očekává, že jej v letní sezoně využijí turisté a celoročně lidé, kteří dojíždějí do Kroměříže autem za prací. Parkovací dům slouží i cyklistům, na veřejném prostranství budou stojany pro 35 jízdních kol.

Náklady na stavbu parkovacího domu, včetně přípravných prací, činí zhruba 96 milionů korun. Stavěla ho společnost GEMO z Olomouce. Přípravné práce a stavbu loubí, zastřešení veřejného prostranství, obstarala kroměřížská firma VW Wachal. Radnice má na parkovací dům slíbenou dotaci asi 51 milionů korun.

Půlhodina parkování je zdarma, za každých dalších započatých 60 minut se platí desetikoruna. Maximální částka za parkovné v parkovacím domě za den je 50 korun. Parkovací dům je v provozu nonstop. Parkovné se ale platí jen mezi 6:00 a 22:00, mimo tyto hodiny je zdarma. Po zaplacení parkovného má řidič 15 minut na odjezd. Ztráta parkovacího lístku je zpoplatněna částkou 500 korun.

Provoz turistického centra nazvaného Informační služby zajišťuje Knihovna Kroměřížska. „Bude poskytovat základní informační servis pro turisty, kteří zde dostanou mapy města, ale také informace o kulturních akcích v Kroměříži. V budoucnu zde plánujeme i malé výstavy a akce pro veřejnost,“ řekla ředitelka Knihovny Kroměřížska Šárka Kašpárková.

Součástí centra je veřejný internet, zájemci si v něm budou moci vypůjčit také dokumenty o Kroměříži a blízkém okolí. K dispozici budou též časopisy a beletrie a koutek pro děti. Centrum má stejně jako parkovací dům i veřejné toalety. V červnu bude ve zkušebním provozu otevřeno od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00.

Pozemky pro parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy. Objekt nyní město přestavuje na startovací byty pro mladé lidi a na byty pro seniory, mělo by jich být několik desítek.

Reklama

Související témata:
Turistická centra

Doporučované