Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska znovu vystavuje díla psychicky nemocných lidí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Kroměřížska dnes otevřelo výstavu Umění je stav duše. Autory maleb, kreseb nebo koláží jsou klienti Psychiatrické nemocnice v Kroměříži, kteří svá díla vytvořili v ateliéru arteterapie.

Článek

Výstava má v muzeu letitou tradici. Poprvé v něm byla k vidění v roce 1997, letos se koná potřinácté. V Galerii v podloubí na kroměřížském Velkém náměstí ji zájemci budou moci navštívit do 11. února příštího roku, jak sdělila ČTK mluvčí muzea Martina Malá.

Do arteterapeutického ateliéru přicházejí lidé trpící neurotickou poruchou, závislostmi na alkoholu, lécích, drogách, sebepoškozováním, sebevražednými úmysly nebo potížemi v podobě mentální anorexie. „Arteterapie je jednou z možností, jak ošetřit a zmírnit jejich trápení. V překladu znamená umění a léčba,“ uvedla arteterapeutka a kurátorka výstavy Emilie Rudolfová.

Vše, co pacienti vytvoří, může podle ní dál prohloubit jejich osobnost v sebepoznání. „Žádoucí je změna v myšlení a chování, a v tom je arteterapie přínosná. V nabídce terapie jsou individuální pohovory, psaní deníku, plnění úkolů zaměřené na potřeby pacientů,“ uvedla Rudolfová.

Pacienti si sami volí, jakou technikou budou tvořit i formát, na nějž budou tvořit. Arteterapeutka do jejich výtvarné práce nezasahuje. Na výstavě si lidé mohou prohlédnout kresby tužkou, pastelkami, malby temperami, koláže nebo akvarely. V součtu je to přes 50 obrazů.

Letos poprvé přitom lidé na výstavě neuvidí pouze tvorbu pacientů, ale také jejich arteterapeutky, která je rovněž výtvarně činná. V muzeu Rudolfová představí více než 10 svých prací. „Musím se přiznat, že tato nabídka mě velmi potěšila. Bez každodenního malování nemůžu být. Je to živý, tvůrčí proces,“ doplnila Rudolfová, která je členkou Sdružení přátel výtvarného umění Kroměřížska.

Společně s ostatními umělci Rudolfová v minulosti vystavovala nejen v Kroměříži, ale například i ve slovenské Nitře nebo ve Francii. V kroměřížské psychiatrické nemocnici působí od roku 1984, arteterapeutický ateliér tam vede 30 let. Za tu dobu jím prošly stovky lidí.

Reklama

Doporučované