Hlavní obsah

Některé lyžařské areály ve Zlínském kraji začaly v noci a ráno zasněžovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Některé lyžařské areály ve Zlínském kraji začaly v noci na dnešek a dnes ráno zasněžovat sjezdovky. Umožnily to teploty, které klesly pod bod mrazu.

Článek

Provozovatelé středisek však zatím spíše testují techniku a počítají s tím, že zasněžování bude postupné. Pokud to počasí umožní, zimní sezona v regionu by podle vyjádření vlekařů pro ČTK měla začít v prosinci.

Zasněžování sjezdovky Horal zahájil v noci Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, který patří pod Resort Valachy. Sněžná děla tam byla v provozu i dnes ráno. Noční teplota ve středisku klesla na minus čtyři stupně Celsia. „Se zasněžováním chceme pokračovat také o víkendu. Sezonu bychom rádi zahájili od 15. prosince, kdy očekáváme první lyžařské kurzy pro školáky z regionu, navíc se na lyžování těší i hosté vánočních a silvestrovských pobytů,“ řekl šéf střediska Lukáš Hajko.

Loni spustili sněžná děla v areálu o tři dny dříve než letos. Před několika dny dorazil do Velkých Karlovic také první přírodní sníh. Sjezdovka Razula, která je také součástí Resortu Valachy, však v provozu nebude. „Mohou ji ale využít skialpinisté, stejně jako v minulé sezoně. Na rodinné sjezdovce Horal jsou soustředěny veškeré doprovodné služby, včetně lyžařské školy nebo snowtubingu, využívají ji především rodiny s dětmi nebo začátečníci,“ uvedl Michal Vala, obchodní a marketingový ředitel rezortu.

Mrazivou noc využilo k prvnímu zasněžování před novou sezonou i středisko Troják u Rajnochovic na Kroměřížsku. „Klasicky při prvním mrazu hned zkoušíme techniku a jedeme. Musíme něco dělat. Ale je dost brzo, předpovědi jsou nejisté,“ řekl provozovatel areálu Jakub Juračka.

Pakliže to počasí dovolí, mohlo by se podle něj na Trojáku lyžovat od poloviny příštího měsíce. „Pokud bude předpověď dlouhodobě mrazivá, tak budeme vyrábět sníh, co to půjde. A pokud tam bude zase nějaké teplo a mělo by nám to roztát, tak to otevřeme operativně hned, abychom o sníh nepřišli. Když na něm budou lyžovat lidi, tak to přežije,“ uvedl Juračka.

V noci na dnešek se začalo zasněžovat též v lyžařském areálu ve Stupavě na Uherskohradišťsku. „Taky jsme to zapnuli. Dneska v noci to na chvilku vyšlo, potom se oteplilo a nebyl ani tak velký mráz. Nějaký sníh sice na svahu zůstal, ale vyrobili jsme ho zatím strašně málo,“ řekl provozovatel areálu Lubomír Orel.

Novou lyžařskou sezonu by ve Stupavě rádi odstartovali co nejdříve. „Jakmile zasněžíme, tak hned zahájíme,“ doplnil Orel. Zimní sezona ve středisku obvykle začíná okolo poloviny prosince. Areál v pohoří Chřiby ji ve Zlínském kraji zahajuje už několik let jako jeden z prvních, loni to bylo 16. prosince, předloni 10. prosince.

Reklama

Doporučované