Hlavní obsah

Podnikateli roku Zlínského kraje jsou majitelé společnosti HP Tronic

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Podnikateli roku ve Zlínském kraji jsou Daniel Večeřa a Petr Res. Jejich firma sídlící ve Zlíně ovládá 15 procent českého trhu se spotřební elektronikou a domácími spotřebiči, aktivní je také v cestovním ruchu a gastronomii.

Článek

Výsledky krajského kola soutěže dnes ve Zlíně vyhlásili zástupci společnosti EY, která klání organizuje. O prvenství v krajském kole soutěže usilovali podnikatelé z osmi firem.

Ocenění vnímá Res jako vyznamenání pro celou firmu. „Skupinu HP Tronic dneska tvoří tisíce lidí a je to ocenění hlavně jejich práce. My jsme ta špička, která je viditelná, ale je to hlavně o tom týmu. Kdyby to nebyla týmová záležitost, nikdy bychom se nedostali tam, kde dneska jsme. Bylo to o tvrdé práci, konkurence je nemalá. Ale konkurence je správná. Je to soutěž, je třeba soutěžit a je potřeba se porovnávat,“ řekl novinářům Res.

Porota Večeřu s Resem ocenila za přístup k udržitelnosti a využívání nejnovějších technologií v jejich podnikání. Vyzdvihla také jejich um kombinovat internetový prodej s provozem tradičních kamenných poboček, což se naplno projevilo i při pandemii koronaviru, kdy se prodejní trh přesunul do on-line prostředí.

Společnost HP Tronic vznikla v roce 1990. „Podnikání a řízení firmy ve dvojici má svá úskalí. Daniel Večeřa a Petr Res se stali spolumajiteli HP Tronic zodpovědnými za její řízení doslova ze dne na den po tragické smrti zakladatele firmy. Oba svým inspirativním příběhem ukazují, jak překonávat překážky a rozvíjet firmu, což se jim úspěšně daří přes 20 let,“ uvedla vedoucí partnerka EY v České republice Martina Kneiflová.

Do skupiny HP Tronic patří společnosti Datart a Eta nebo e-shopy Kasa.cz a Hej.sk. Působí i v cestovním ruchu a gastronomii, provozuje například Resort Valachy se čtyřmi hotely s wellness centry a ski areálem ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku a Bistrotéku Valachy ve Zlíně. Skupina HP Tronic zaměstnává více než 3000 lidí v České republice a na Slovensku. Její obrat činil v roce 2020 téměř 21 miliard korun, hospodářské výsledky za loňský rok zatím oficiálně nezveřejnila.

Koronavirová pandemie a související omezení podle Rese nezasáhly HP Tronic tolik, jako některé jiné společnosti. Skupina dočasně přeměnila prodejny na výdejny, výrazně se orientovala na prodej přes internet. „Také zájem zákazníků byl takový, že dopad tohoto těžkého období nebyl tak zásadní,“ řekl Res. Společnost podle něj v uplynulých měsících nepropouštěla a udržela zaměstnanost. „Lidé jsou náš největší kapitál,“ doplnil Res.

Podnikatele roku vyhlásili pořadatelé soutěže ve Zlínském kraji podeváté. Loni v regionálním kole uspěl David Karásek, designér a majitel společnosti mmcité z Bílovic na Uherskohradišťsku. Firma se zabývá výrobou městského mobiliáře, například laviček, odpadkových košů nebo stojanů na kola. Celostátního vítěze soutěže letos její organizátoři vyhlásí 1. března. Světové finále se uskuteční v červnu, o prvenství v něm budou usilovat národní vítězové z 54 zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované