Hlavní obsah

Projekt 100 let zlínského designu představí historii i současnost designu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historii zlínského designu i současnou podobu průmyslového designu a produkci regionálních firem představí v květnu ve Zlíně projekt nazvaný 100 let zlínského designu.

Článek

Připravuje jej Zlínský kreativní klastr se zlínskou univerzitou, krajskou galerií výtvarného umění i pořadateli Zlín Design Weeku. Uskuteční se od 6. do 15. května na několika místech ve městě, sdělil dnes novinářům prezident Zlínského kreativního klastru Čestmír Vančura.

„Naším cílem je ukázat pomyslné rodinné stříbro zdejšího regionu, schopnost velké invence tvůrců, které připravilo podhoubí pro dnešní vzdělávání mladých návrhářů, ale i činnost profesionálních designérů a studií s vyústěním v konkurenceschopnou produkci firem, které s nimi spolupracují,“ uvedl Vančura. „Design a průmyslový zvlášť je jednou ze základních činností, který významně ovlivňuje kvalitu našeho života a tento projekt se snaží připomenout nejen jeho kořeny, historickou genezi oboru a důležité osobnosti s ním spojené, ale zároveň reflektovat i současný stav,“ dodal.

V prostorách krajské galerie bude umístěna část expozice o historii průmyslového designu na Zlínsku. Určit přesný časový začátek není podle kurátora galerie Víta Jakubíčka možné, souvisí však se změnou zaměření baťovského průmyslu po první světové válce. „Období kolem let 1922 a 1923 dalo zárodky k tomu, že na konci 30. let je povolán designér Vincenc Makovský, aby tvaroval soustruh, produkt, který firma Baťa měla v portfoliu. Je to taková ikona,“ uvedl Jakubíček.

Druhá část expozice bude v nových výstavních prostorách, které vzniknou v 61. budově bývalého baťovského průmyslového areálu. „V současné době probíhají revitalizační práce převážně vnitřních prostor bez výrazných a invazivních zásahů do konstrukce samotné budovy. Chtěli bychom záměrně ponechat její původní historický ráz a vystavit produkty lehkému kontrastu mezi něčím, jež odkazuje k průmyslové minulosti města, respektive celého kraje, a jeho výrobků ze současnosti,“ uvedl designér David Polášek. V otevřeném prostoru budou své produkty prezentovat firmy z regionu, které se věnují leteckému průmyslu, výrobě obuvi, měřicích přístrojů, technického zařízení, ručního nářadí, nástrojů či nábytku.

Součástí projektu bude 9. května konference v kongresovém centru. Tématem bude také udržitelný design a možnost propojení průmyslu a vzdělávání. Uskuteční se také setkání podnikatelů.

Reklama

Doporučované