Hlavní obsah

Správa železnic má územní rozhodnutí na modernizaci trati z Otrokovic do Zlína

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Správa železnic (SŽ) získala pravomocné územní rozhodnutí na modernizaci a elektrifikaci trati z Otrokovic do Zlína.

Článek

Pro navazující úsek ze Zlína do Vizovic se pracuje na aktualizaci dokladové části dokumentace, žádost o územní řízení chce SŽ podat v polovině letošního roku. Současně pokračuje pro celou trať zpracování dokumentace pro stavební povolení. Stavět by se mělo začít v polovině roku 2024, sdělila dnes ČTK mluvčí SŽ Nela Friebová.

Připravovaná modernizace zahrnuje 25 kilometrů dlouhý úsek trati 331, která je nyní jednokolejná. Po úpravách budou mezi stanicemi Zlín-střed a Otrokovice koleje dvě. „Obě uvedená nádraží projdou kompletní rekonstrukcí, získají nová nástupiště, podchod a novou nádražní budovu. Obdobné stavební práce proběhnou také ve stanicích Vizovice a Lípa nad Dřevnicí,“ uvedla mluvčí.

Dopravní kapacitu mezi Zlínem a Vizovicemi pomůže zvýšit nová výhybna ve zlínské části Příluky. Naopak se počítá se zrušením zastávek Otrokovice-Trávníky, Zlín-U mlýna, Zlín-Malenovice a Zlín-Louky. „Tato místa mají být v budoucnu obsloužena MHD. Nově naopak vznikne zastávka Zlín-Malenovice obec,“ uvedla Friebová.

Součástí připravované stavby je také nahrazení tří přejezdů mimoúrovňovým křížením. „Přejezd v části Otrokovice-Kvítkovice nahradí železniční tunel, dva nadjezdy vzniknou v části Prštné a v části Podvesná. Po stavbě zůstane v rekonstruovaném úseku 21 přejezdů zabezpečených závorami,“ doplnila Friebová.

Díky modernizaci trati se rychlost vlaků v úseku zvýší na 100 kilometrů v hodině, což bude podle zástupců SŽ znamenat zkrácení jízdních dob, zvýšenou kapacitu přepravy a komfortnější cestování. Dosud jezdí vlaky po trati šedesátikilometrovou rychlostí. Elektrifikace též sníží hlukovou zátěž. Podle předběžných odhadů by stavba měla přijít asi na 12 miliard korun. Ředitel SŽ Jiří Svoboda už dříve uvedl, že potrvá zhruba čtyři roky.

Reklama

Doporučované