Hlavní obsah

Svoz odstrojených vánočních stromků začne ve Zlíně 10. ledna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Svoz použitých vánočních stromků, který ve Zlíně začne v pondělí 10. ledna, potrvá do 8. února. V danou dobu mohou lidé odložit vánoční stromky vedle nádoby na směsný odpad nebo vedle barevných kontejnerů na tříděný odpad.

Článek

Stromky odvezou pracovníci technických služeb odděleně vždy v pondělí, případně v úterý v daném týdnu. „Není vhodné stromky řezat, lámat, sekat, jakkoli svazovat ani balit, nevkládejte je ani do kontejnerů. Rozhodně by se vánoční jedle, smrky či borovice neměly povalovat v ulicích nebo na dalších veřejných plochách,“ uvedl zástupce zlínské radnice Lukáš Fabián.

Stromky se následně zpracují štěpkováním jako dřevní hmota do kompostu. Po loňských Vánocích zlínské technické služby odvezly 32,6 tuny vánočních stromků. V předchozích letech to bylo i 45 tun.

Vánoční stromky se budou svážet a likvidovat také v jiných městech ve Zlínském kraji. Například v Uherském Hradišti se budou sbírat od kontejnerových stání každé pondělí od 10. ledna do 14. února. Nejvhodnějším dnem pro uložení stromku ke kontejnerovému stání je vždy neděle před svozem.

Lidé v Uherském Hradišti mohou odstrojený stromeček odvézt také do sběrného dvora. „Žádáme občany, aby v žádném případě neodkládali stromky na jiná místa, například do vnitrobloků, ke komunikacím a chodníkům. Zejména pak prosíme, aby občané stromky nevhazovali do nádob na odpady. Svezené vánoční stromky budou následně štěpkovány a vzniklá štěpka bude ekologicky využita,“ uvedla radnice na stránkách města.

Reklama

Doporučované