Hlavní obsah

Uherskobrodské muzeum otevře novou expozici věnovanou Komenskému

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku dokončuje novou stálou expozici věnovanou osobnosti Komenského a jeho době.

Článek

Slavnostně ji otevře v pondělí 28. března, tedy v den 430. výročí narození Komenského. Expozice se bude rozkládat téměř na polovině plochy muzea, které je kvůli jejímu vzniku od loňského září uzavřené pro veřejnost. Novinářům to dnes řekl ředitel muzea Miroslav Vaškových.

Expozice je rozdělena do tří částí. První se věnuje době, v níž Komenský žil. Druhá je zaměřena na multimédia a audiovizi, její součástí bude například promítání dokumentů o Komenském. Třetí část pak podle Vaškových představí Komenského dílo a myšlenkový odkaz.

V době, v níž Komenský žil, nachází ředitel paralely se současným děním. „Byl permanentně celý život utečencem, uprchlíkem. Prchal před válkou, nemohl se vrátit do své vlasti, zažil třicetiletou válku, byl vyhnancem,“ uvedl Vaškových. Muzeum se podle něj snaží zdůraznit, že Komenský věřil v dobro člověka a nezlomily ho ani životní tragédie. „On to nikdy nevzdal sám se sebou a vždycky se snažil o nápravu lidstva,“ řekl Vaškových.

Slavnostnímu otevření expozice budou předcházet proslovy a koncert Jaroslava Svěceného. V premiéře zazní jeho skladba Comenia Phantasy, kterou zahraje na housle ze 17. a 18. století. O den později, tedy v úterý 29. března, zpřístupní muzeum výstavu Dějiny udatného českého národa. V dalších dnech budou podle ředitele připraveny programy pro děti i dospělé související s výročím Komenského narození.

Na 1. června připravuje muzeum Den s Amosem, celodenní akci pro veřejnost, která vyvrcholí večerním koncertem. Vystoupit by měli Tomáš Klus, Anna Slováčková a Olga Lounová. V říjnu se v muzeu uskuteční tradiční mezinárodní komeniologické kolokvium. Více informací k programu oslav lze najít na webových stránkách muzea.

Komenský se narodil 28. března 1592. Jako pravděpodobné místo jeho narození se kromě Uherského Brodu uvádí také Nivnice nebo Komňa. V Uherském Brodě zcela jistě prožil část svého mládí. Byl všestranným učencem, který je nejvíce znám jako teolog, pedagog a filozof. Zajímal se ale i o politiku, lingvistiku, výrobu knih, kartografii a přírodní vědy. Zemřel 15. listopadu 1670 v Amsterdamu, pohřben je v Naardenu.

Reklama

Doporučované