Hlavní obsah

Zastupitelé Rožnova schválili stavbu kulturního centra

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé Rožnova pod Radhoštěm dnes schválili stavbu kulturního centra za necelých 330 milionů korun. Finančně náročný projekt získal podporu těsné většiny zastupitelů, hlasovalo pro něj 11 z 20 přítomných zastupitelů.

Článek

Projekt se připravoval sedm let, náklady na něj však výrazně vzrostly. Podle vedení města Rožnovu chybí velký prostor, kde by se mohly konat plesy, konference či představení pro více diváků. Opozice upozorňovala na to, že se tím město výrazně zadluží. Na konci loňského roku již zastupitelé schválili rekonstrukci a přístavbu městské knihovny s předpokládanými náklady asi 80 milionů korun.

Zastupitelé dnes schválili čerpání již dříve přijatého úvěru 127 milionů korun a přijetí nového úvěru 170 milionů korun. Starosta Jiří Pavlica (ANO) upozornil na to, že není jisté, že se budou muset oba úvěry čerpat nebo zcela vyčerpat, mohou také být splaceny předčasně a bez sankcí. „Úvěry si bereme proto, abychom mohli stavbu začít, peníze začneme čerpat později. Možná nastane situace, kdy nebude třeba letos vůbec úvěr čerpat,“ uvedl starosta. Financování bude průběžné. Město také využije naspořených 110 milionů korun, na kulturní centrum získalo již dotaci 50 milionů korun. Zlínský kraj přislíbil dotaci 15 milionů korun, kterou bude možné využít na stavbu kulturního centra či na rekonstrukci a přístavbu městské knihovny. O získání dalších dotací město jedná. V kulturním centru by měl být velký sál s kapacitou 340 lidí, malý sál pro 120 osob, foyer, venkovní scéna a zázemí.

Oddalování investice by podle hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO), který je zastupitelem města a bývalým starostou, znamenalo jen vyšší výdaje. „Stavařina nebude zlevňovat,“ uvedl Holiš. Podmínkou dotací je dokončení staveb do konce roku 2023. „Nemáme jinou šanci, než to dnes potvrdit, pokud kulturní centrum chceme,“ uvedl Holiš. Nyní je podle něj třeba připravit celý finanční obnos, úvěry jsou podle něj teoretické. „Letos budou vypsány dvě výzvy. Cílem je změnit dotační titul a využít více peněz,“ uvedl Holiš. Pokud město nezíská více dotací, může podle něj žádat o státní půjčku za výhodnějších podmínek, než nabízí komerční úvěry. Poslední variantou je prodej majetku, který město nepotřebuje, nebo negeneruje takový příjem.

Opoziční zastupitel ze sdružení Nezávislí Rožnováci Jan Kučera upozornil na to, že se rozhoduje o zadlužení města na desítky let. Projekty jsou podle něj dobré. „Město však bude ´krvácet´, zbyde velmi málo peněz, abychom investovali ve městě,“ uvedl Kučera. Upozornil také na to, že úvěry nepodpořil finanční výbor. Neprojednalo se to také s obyvateli. „Projednali jsme to před řadou let za jiných podmínek,“ uvedl Kučera.

Město s více než 16 000 obyvateli vede menšinová koalice hnutí ANO a sdružení Zdravý Rožnov, v 21členném zastupitelstvu má deset mandátů.

Reklama

Doporučované