Hlavní obsah

Zlínem projede svatý Martin v doprovodu družiny Martínků, budou i hody

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Akce se v krajském městě bude konat 20. rokem, sdělila dnes ČTK Anežka Gavendová z organizace Živý Zlín, která je příspěvkovou organizací města. Organizátorem je Základní umělecká škola (ZUŠ) Zlín s podporou Živého Zlína.

Článek

Průvod Martínků bude mít tři zastávky, vyjde v 15:30 od zlínského zámku. „O konkurz na svatého Martina, který průvod vede, je vždy velký zájem. Tento rok usedne na koně desetiletý žák literárně-dramatického oboru,“ uvedla ředitelka ZUŠ Zlín Martina Hniličková. Za jezdcem půjde průvod Martínků, žáků základní umělecké školy.

„Důležité je sehnat koně, který se nebojí provozu ve městě. Roky jsme tak jezdili na hodném hnědákovi, protože bílých koní je nedostatek. Vždy se trochu obáváme, zda klisna něco nevyvede. Má problém s nastoupením do vozíku a jednou jsme program málem nestihli, protože se jí nechtělo, a to ani za pamlsek,“ uvedla Hniličková.

Od zámku se průvod vydá přes sad Svobody na náměstí Míru a ke Klubu 204. „Na každém stanovišti se po fanfárách Martin pozdraví s diváky a bude následovat krátké vystoupení žáků tanečního, hudebního a literárně-dramatického oboru. U zlínské radnice průvod Martínků uvítá primátor Jiří Korec,“ uvedla Gavendová.

V sobotu se na náměstí Míru budou konat Svatomartinské hody. Lidé budou moci ochutnat svatomartinská a mladá vína od moravských vinařů, také pečené husy a jiné husí speciality. Připraven je i kulturní program.

Reklama

Doporučované