Hlavní obsah

Zlínská zoo otevřela novou voliéru pro supy, lidé uvidí společné krmení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Novou voliéru pro supy nazvanou Gora Ark dnes otevřela zlínská zoologická zahrada. Návštěvníci mohou nově vidět pět druhů afrických supů v jednom prostoru, dosud byly některé chovné páry v zázemí.

Článek

Návštěvníci je mohou pozorovat také při společném krmení, kdy supi dostanou celé zvíře. „Voliéra je dlouhá 80 metrů. Prostor je velký benefit, těžko tomu může konkurovat jakákoliv jiná voliéra v zoologických zahradách v Česku, když kolem návštěvníků proletí sup s rozpětím 2,5 metru, bude to velký zážitek,“ řekl dnes novinářům ředitel zahrady Roman Horský. Vybudování voliéry stálo téměř 43 milionů korun.

Voliéru obývá 21 jedinců, nejpočetnější jsou supi Rüppellovi, jsou tam také supi bělohlaví, chocholatí, mrchožraví a kapucíni. „Jsou společně větší i menší druhy. Dnes poprvé dostali při krmení celé jateční zvíře,“ uvedla chovatelka Pavla Knápková. Krmení je podle ní přirozenější, dříve dostávali supi potravu každý zvlášť, nyní se musí prosadit. Projeví se také hierarchie ve skupině. „Viděli jsme ukázku toho, jak to funguje v přírodě, kdy objeví zvíře, sesypou se na něj a každý si vezme svůj díl. V přírodě to funguje tak, že nikdy nevědí, kdy se dostanou k další potravě, nacpou se proto dosyta,“ uvedla chovatelka. Společné krmení větším zvířetem budou moci návštěvníci vidět jednou týdně, dvakrát týdně supi dostanou menší zvířata.

Supi jsou v novém prostředí týden. Vyhledávají vyšší prostory, kmeny stromů a velké kameny. Ve voliéře jsou také výklenky, kde mohou supi hnízdit. „Zezadu je kontrolní otvor, je tam také kamera, mají tam i vytápění,“ uvedla chovatelka. Zahrada doufá, že se supi ve voliéře dobře sžijí a budou vytvářet páry.

Zlínská zoo je úspěšná v odchovu supů, z nichž některé druhy patří ke kriticky ohroženým. „Množíme pět druhů supů ze sedmi,“ uvedl ředitel. Zahrada se podílí na záchranném projektu v Africe, odchované supy posílá do jižní Evropy, kde bylo od roku 2009 vypuštěno do volné přírody 23 supů odchovaných ve zlínské zoo.

Reklama

Doporučované