Hlavní obsah

Registr psích dárců krve má přes 500 členů, rozhoduje jejich váha

Pro psí dárce krve platí, že čím větší jedinec, tím lepší.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Necelé čtyři měsíce funguje v Česku registr dobrovolných psích dárců krve pod názvem Červená tlapka. V tuto chvíli je v databázi více než 500 psů, kteří díky uvážlivému rozhodnutí svých pánů mohou zachránit život jinému psovi. Pro odběry jsou nejvhodnější větší zvířata.

Článek

Zakladatelkou Červené tlapky je Alice Bílá. I za jejím konáním stojí velmi emotivní příběh, který zažil nejeden majitel psa. „Naše úžasná sedmiletá boxerka Jasmína potřebovala akutní operaci a měla to štěstí, že jsme pro ni dárce měli. Její dlouholetý kamarád Lexík a jeho páníček nám obětavě přispěchali na pomoc. Bohužel i přesto zápas s rakovinou prohrála. Lékaři po otevření konstatovali metastáze, a tak ji místo operace sleziny jen zase zašili a nechali spát napořád,“ popsala Alice, co stálo za celým nápadem. Cílem je, aby ostatní psi v podobných problémech měli cestu ke krvi snazší.

Červená tlapka funguje od května a momentálně čítá více než 500 dárců. A každým dalším dnem přibývají. „Šli jsme do toho s tím, že se o registru bude vědět, nebo zapadne. Naštěstí se to celé rozjelo, za což jsme rádi,“ doplňuje zakladatelka Bílá.

Podobně jako u lidských dárců je i u těch psích jasně definováno, kteří do registru mohou. Obecně platí, že čím větší pes, tím lépe. „Váhový limit je 20 kilo, psovi by mělo být mezi dvěma a osmi lety, měl by být dobře ovladatelný, aby vydržel v klidu, a neměl by mít žádné chronické nemoci. V době odběru by měl být také v dobré kondici, tedy neměl by za sebou mít například očkování.“

Červené tlapce by chtěla pomoci i Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Jak přesně? A věděli jste, že psi mají 6 hlavních krevních skupin? I to se dozvíte v úvodním videu. Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované