Hlavní obsah

Rekonstrukce z místa činu: Kdo byl s Prymulou a Faltýnkem v restauraci

Foto: Petr Švihel

Místo činu: odlehlá restaurace Rio's na pražském Vyšehradě.

Reklama

Nikdo z účastníků utajované noční schůzky v pražské restauraci Rio's nechce zveřejnit jména dalších osob, které byly přítomny jednání o politických a zdravotních otázkách. Mlčí Prymula, Faltýnek i Havrlant.

Článek

Středeční schůzka dosavadního ministra zdravotnictví Romana Prymuly a druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka v uzavřené pražské restauraci Rio's stále nebyla zcela objasněna. Některé okolnosti nasvědčují tomu, že uvnitř objektu na pražském Vyšehradě účastníci neřešili jen aktuální politické otázky související s epidemií covid-19, jak to oba dva hlavní aktéři popsali.

Jde totiž o to, že se nočního jednání pravděpodobně zúčastnily i osoby, které s politikou a zdravotnictvím formálně nemají nic společného a nemají žádný mandát, aby podobné jednání vedly.

Už je jisté, že vedle Faltýnka a Prymuly byl na nočním setkání v separátním salonku i ředitel státem vlastněné ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant, který to sám přiznal, nicméně ze včerejšího vyjádření ministra zdravotnictví pro týdeník Respekt vyplývá, že v budově sousedící s bazilikou sv. Petra a Pavla seděl Prymula s celkem čtyřmi lidmi. Tudíž dvě jména chybějí.

Minimálně jeden člověk chybí

Kdo byl další, nechce ministr zveřejnit. „Nemám jejich souhlas,“ řekl Respektu. Na přítomnost blíže neurčených osob upozornil i bulvární deník Blesk, který celou kauzu včera otevřel. Z jeho zjištění vyplývá, že Prymula do objektu přijel před desátou hodinou večerní a „po nějakém čase vyšli ven další lidé v dobré náladě“.

Z Faltýnkova vyjádření pro Českou televizi zase vyplývá, že do restaurace Rio's na Vyšehradě přijel ze svého bytu v pražském Podolí „trošku dřív“. Je tedy pravděpodobné, že druhý muž hnutí ANO dorazil v předstihu a jistý čas strávil uvnitř bez ministra, v přítomnosti oněch neznámých osob. Patrně i s Havrlantem, který musel přijet až z Ostravy.

Z Faltýnkova včerejšího vystoupení přitom také vyplývá, že uvnitř objektu byl tou dobou i provozovatel restaurace Raimund Špunda. S ním byl Faltýnek (bez povinné roušky) zachycen bulvárními fotografy v hovoru před budovou.

I kdyby právě Špunda byl součástí uvedené čtyřčlenné skupiny, o níž mluvil ministr Prymula, stále chybí minimálně jeden člověk.

Galerista a advokát

Zdroje Seznam Zpráv z hnutí ANO hovoří o tom, že akce se s velmi vysokou mírou pravděpodobnosti zúčastnil i jeden z pražských galeristů, Faltýnkův dobrý známý. Stejný zdroj hovoří i o možné účasti advokáta původem z Moravy. Zdroj uvedl i jejich jména, informace se ale dosud nepodařilo ověřit.

Seznam Zprávy se opakovaně snažily oba dva údajné účastníky kontaktovat, telefonáty ale nepřijímali, na opakované SMS nereagovali.

O dalších účastnících zarytě mlčí i Faltýnek, stejně tak Prymula a ředitel ostravské nemocnice Havrlant. I ty Seznam Zprávy žádaly ke stejné věci o vyjádření.

Faltýnek celou středeční schůzku popsal tak, že jako předseda poslaneckého klubu ANO jednal s Prymulou o aktuální situaci s covidem-19. Ministr mu měl kromě jiného prý vysvětlovat záležitosti ohledně připravované mise vojenských lékařů z USA, protože ji bude muset schvalovat Poslanecká sněmovna.

Prymula zase mluvil o tom, že vedle sněmovních otázek měli s Faltýnkem a Havrlantem řešit záležitosti kolem plánovaného plošného testování lidí v moravskoslezském regionu. Ve stejném duchu mluvil včera o testování i ředitel ostravské fakultní nemocnice Havrlant.

Pokud se ale jednání tří osob působících ve státních službách zúčastnily i privátní osoby, měl by Faltýnek, Prymula i Havrlant vysvětlit, z jakého důvodu k tomu došlo, jaká byla jejich role.

Nejisté potrestání

Noční schůzka uvedené skupiny má přitom poměrně zásadní politické dopady. A to v čase, kdy epidemie covid-19 nabrala alarmující podoby.

Kvůli jednání v restauraci v době tvrdých protiepidemických opatření vyzval premiér Andrej Babiš Prymulu k rezignaci. Ten to ale odmítl, jelikož se nedomnívá, že by nějaké opatření porušil. Pouze přiznal, že nakrátko neměl povinnou roušku, když zhruba půl hodiny před půlnocí nastupoval do auta a byl několik sekund bez ochrany úst v těsné blízkosti svého osobního řidiče. Babiš je nyní připraven Prymulu kvůli jeho selhání odvolat, přičemž by jej měl zřejmě nahradit Jan Blatný, náměstek brněnské fakultní nemocnice.

Faltýnek, hlavní organizátor schůzky, opouští post 1. místopředsedy ANO. Nicméně klíčovou funkci ve Sněmovně - post předsedy poslaneckého klubu - si zatím ponechává. Chce, aby o jeho budoucnosti hlasovali jeho parlamentní kolegové z vládního hnutí. Vzdát se poslaneckého mandátu, o tom Faltýnek vůbec neuvažuje.

Reklama

Doporučované