Hlavní obsah

Komentář: Faltýnek. Babišův muž, který přežije (téměř) všechno

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek blahopřeje Andreji Babišovi ke zvolení předsedou ANO, snímek ze sněmu v roce 2019.

Reklama

Šéf se na Jaroslava Faltýnka opět hněvá. Ale ne zas tak moc, aby ho vyzval k odchodu ze Sněmovny a ze strany.

Článek

Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula je po zásluze hlavním hrdinou nejnovějšího politického skandálu. Nemělo by se ale zapomínat ani na druhou postavu celého příběhu - pravou ruku Andreje Babiše a zákulisního hráče Jaroslava Faltýnka.

Ten se teď veřejně kaje, že celá nešťastná schůzka byl jeho nápad. Jenže zatímco Prymula kvůli ní končí, Faltýnkova situace zdaleka není tak jednoznačná.

Musel sice rezignovat na funkci 1. místopředsedy hnutí ANO, ta ale prakticky nikoho nezajímá. A Faltýnek by v ní měl za pár měsíců skončit tak jako tak - jako trest za skandál kolem brněnského ANO v kauze Stoka.

Jeho vliv navíc neurčují oficiální funkce, ale vztah s Andrejem Babišem. A ten až dosud nedokázal zničit žádný ze skandálů, do kterých se Faltýnek zapletl.

V listopadu 2017 zdokumentovala policie Faltýnkovy schůzky v luxusních hotelech s šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem a ředitelem české pobočky Kapsch. A v odposleších z Faltýnkových úst zaznělo, že ohledně tendru na mýto „je potřeba udělat, co chce Kapsch“.

Letos se jeho jméno objevilo na odposleších případu sportovních dotací. „Faltýnek na mě ječel, že mu nevyšel po***nej Jeseník,“ nechala se slyšet obviněná exnáměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

Objevil se také v odposleších v kauze Stoka. Té kauze, kvůli které ANO muselo zrušit brněnskou organizaci založenou právě Faltýnkem a ve které byl jedním z podezřelých i jeho syn.

Šéf se sice pokaždé kvůli špatné publicitě - minimálně pro veřejnost - hněval a Faltýnek se musel na čas stáhnout do ústraní, postupně se ale zase vrátil. Má to prozaické důvody. Faltýnek je vlivný muž s řadou kontaktů, který dokáže pro Babiše ledacos užitečného zařídit.

Naprosto klíčový je pro něj ve Sněmovně, kde koučuje poslanecký klub a dohlíží na to, aby vše běželo podle jeho přání. Navíc se jako zkušený politik dokáže domluvit i s ostatními stranami a na rozdíl od řady jiných poslanců ANO má respekt. Roky také šéfuje pro Babiše důležitému zemědělskému výboru.

Poslanecký mandát si Faltýnek samozřejmě nechává a s největší pravděpodobností uhájí i šéfa klubu. Ostatně budou o tom rozhodovat ti samí poslanci, kterým právě Faltýnek vysvětluje, jak se má hlasovat.

Proč přesně si teď druhý muž ANO předvolal ministra zdravotnictví v téměř mafiánském stylu a zda to bylo skutečně za zády Andreje Babiše, nevíme. Můžeme si ale být jistí, že kvůli misi zahraničních vojáků nebo testování v Moravskoslezském kraji se noční schůzky v zadní místnosti zavřené restaurace nesvolávají.

A tak se šéf na Faltýnka opět hněvá. Ale ne zas tak moc, aby ho vyzval k odchodu ze Sněmovny a ze strany. Nebo alespoň veřejně řekl svým poslancům, ať si najdou nového předsedu klubu. Jak ukázala minulost, Jaroslav Faltýnek je muž, který přežije (téměř) všechno.

Reklama

Související témata:

Doporučované