Hlavní obsah
Online

Peníze za nahlášení nakažených i úplný zákaz vycházení. Čína přitvrzuje

Foto: Profimedia.cz

V části provincie Chu-pej nově platí úplný zákaz vycházení. Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Nebezpečná nákaza koronavirem se dále šíří. Čínská zdravotnická komise začala nakažené sčítat pomocí jiného systému, jejich počet tak razantně vzrostl. Výrazně více vzrostl také počet obětí. Během středy zemřelo v Číně na koronavirus 242 lidí, což je rekordní číslo, které se oproti úterý více než zdvojnásobilo. V části provincie Chu-pej nově platí úplný zákaz vycházení.

Článek

Lidé v oblasti Dawu v provincii Chu-pej, kteří opustí bez povolení svůj domov, budou zadrženi. Podobné opatření, označované za „válečné“, už platí ve městě Š’-jen v okrese Zhangwan, který je součástí stejné provincie.

Centrální čínská provincie Chu-pej, která je považována za epicentrum nákazy novým koronavirem, zaznamenala za středu 14 840 dalších případů lidí, kteří se nemocí nakazili. S odvoláním na prohlášení místní zdravotnické komise o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters, která dodala, že komise změnila metodu započítávání nakažených.

V provincii Chu-Pej tak na nový typ koronaviru, který je označován jako Covid-19, doposud zemřelo 1310 lidí. Se započítáním středečních nově diagnostikovaných případů se v Chu-Pej nákaza zjistila u 48 206 lidí. Celosvětově pak podle CNN počet infikovaných přesáhl 60 000 případů.

Počínaje čtvrtkem začala provinční zdravotnická komise do statistik zahrnovat i případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami.

Podle dosavadního postupu by za středu počet nově nakažených činil 1508 případů, ke kterým komise připočítala dalších 13 332 případů označovaných jako klinických diagnóz.

Úřady novou metodiku zdůvodnily tím, že to klinicky diagnostikovaným pacientům umožní přístup ke včasné léčbě. V Chu-Peji je podle CNN hospitalizováno přes 33 000 nakažených, 1437 z nich je v kritickém stavu, dalších 3441 lidí se zotavilo a bylo z nemocnic propuštěno.

Česko pošle do Číny respirátory, masky, ochranné oděvy, rukavice, roušky či dezinfekční prostředky za 3,3 milionu korun.

  • Koronavirus můžou šířit i lidé bez příznaků

    Nový koronavirus mohou šířit lidé, kteří nevykazují příznaky, řekl CNN šéf Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Robert Redfield. „S našimi kolegy probíhala dobrá komunikace, abychom potvrdili asymptomatickou infekci a asymptomatický přenos, a tím tak mohli celou situaci lépe zvládnout,“ řekl americké CNN Redfield.

  • Američtí odborníci stále nedostali pozvání do Číny

    Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí nabídlo před šesti týdny Číně pomoc v boji proti novému typu koronaviru. Čínská vláda ale na nabídku dosud neodpověděla. „Je tu stále spousta informací, které nevíme. Proto jsem nabídli pomoc. Dosud jsme ale nedostali odpověď od čínské vlády. Věříme, že jsme nejlepší na světě a jsme připraveni poskytnout pomoc. Čína je ale nezávislá země, nejdříve nás musí pozvat,“ řekl CNN šéf centra Robert Redfield.

  • WHO: Do statistiky koronaviru jsou teď započteny i starší případy

    Většina nově vyhlášených případů nákazy novým koronavirem pochází z uplynulých týdnů. Informovala o tom Světová zdravotnická organizace (WHO). V čínské provincii Chu-pej jsou podle ní do statistik nově započítávány i případy, které definitivně nepotvrdily laboratorní testy. Mimo Čínu přitom počet případů nákazy novým koronavirem nijak dramaticky nestoupá, cituje WHO agentura ČTK.

  • Zdravotníci ve Wu-chanu si kvůli koronaviru stříhají vlasy

    Zdravotníci ve wuchanských nemocnicích si nechávají stříhat vlasy, chtějí tak snížit riziko přenosu nového typu koronaviru, informuje agentura Reuters.

  • Rektoři chtějí po státu jasný plán pro případ epidemie

    Česká konference rektorů chce po státu jasný plán, který by vysokým školám pomohl zvládnout případné epidemie. V opatřeních proti šíření nového koronaviru z Číny byly školy podle rektorů ponechány napospas, píše ČTK.

  • Veletrh mobilních technologií MWC byl zrušen kvůli koronaviru

    Pořadatelé se rozhodli zrušit letošní veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC) v Barceloně poté, co řada velkých firem odřekla účast kvůli obavám z epidemie koronaviru Covid-19. Nejvýznamnější veletrh v odvětví mobilní komunikace, který obvykle navštíví přes 100 000 lidí, byl odvolán poprvé ve své 33leté historii, píše agentura Bloomberg.

  • Severní Korea zavádí třicetidenní karanténu

    KLDR dnes oznámila, že karanténa bude oproti jiným státům trvat dvojnásobnou dobu. Osoby, které se vrátily nebo cestují z Číny nebo mají příznaky onemocnění, stráví v karanténě 30 dní, informuje americký web BNO News.

  • Ruska uprchla z karantény a teď vzdoruje policii

    Ruska, která utekla z karantény pro podezření nákazy koronavirem, odolává pokusům úřadů přivést ji zpět do nemocnice. Dvaatřicetiletá Alla Ilyinaová je v současné době ve svém bytě v Petrohradě a odmítá otevřít policii. Ilyinaová, která se z Číny vrátila minulý měsíc, tvrdí, že byla celkem třikrát negativně testována, přesto musela do dvoutýdenní karantény. Žena měla být v karanténě nejméně do 19. února, píše BBC. Policie se má nově opírat o soudní příkaz.

  • Koronavirus by mohl nakazit až dvě třetiny planety

    Vzhledem k dramatickému nárůstu počtu případů koronaviru v Číně vědci varují, že koronavirem se můžou nakazit až dvě třetiny světové populace. S informací přišel Ira Longini, poradce Světové zdravotnické organizace, který studoval šíření viru v Číně. Z jeho odhadů vyplývá, že by se koronavirem mohly nakazit až miliardy lidí, píše agentura Bloomberg.

  • V Texasu může být nakažených víc, tvrdí úřady

    Případů nákazy ve státě Texas, kde se dnes objevil první nakažený, může být více, oznámila mluvčí amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Jennifer McQuistonová. Pacient cestoval z Číny sám a do karantény zamířil ihned po návratu do Spojených států, úřady teď zjišťují, s kým se během cesty setkal a koho dalšího mohl nakazit. Riziko nákazy pro místní obyvatele je ale podle úřadů malé.

  • Evropská unie zváží zavření hranic v případě dalšího šíření koronaviru

    Chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš řekl, že zavření hranic napříč Evropskou unií je možnost v případě, že epidemie koronaviru bude dále eskalovat. Tento krok ale podle něj není zatím nutný. „Situaci je nutné hodinu po hodině sledovat. Pokud bude potřeba uzavřít hranice, projednáme to v souladu s vnitrostátními právními předpisy,“ cituje Beroše CNN.

  • Vietnam nevpustil do přístavu německou výletní loď

    Podle agentury DPA dnes ve vietnamském přístavním městě Cai Lan v zátoce Halong nesměla zakotvit výletní loď AIDAvita rostocké společnosti AIDA Crusies. Místní turistický úřad pasažérům a posádce zakázal vstup na pevninu, potvrdil pracovník úřadu. Úřady podle mluvčího německé společnosti důvod nesdělily.

  • Pokles rezervací letenek se rozšířil z Číny do dalších zemí Asie

    Pokles zájmu o leteckou dopravu se kvůli epidemii nového typu koronaviru již rozšířil z Číny do dalších zemí Asie a Tichomoří, informaci uvedla analytická společnost ForwardKeys. Mimo Čínu se rezervace letenek snížily meziročně o 10,5 procenta, v Číně pokles dosahuje 44 procent, informuje ČTK.

  • Spojené státy hlásí patnáctý případ nákazy

    Patnáctý nakažený je z Texasu, kde je několik Američanů drženo v karanténě na vojenské základně v San Antoniu. Informaci CNN potvrdilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Dalších osm případů už zaznamenala Kalifornie, dva Illinois a po jednom nakaženém mají státy Massachusetts, Washington, Arizona a Wisconsin.

  • Dva zaměstnanci londýnské nemocnice míří do karantény

    Kvůli kontaktu s pacientem nakaženým novým typem koronaviru musí dva zaměstnanci nemocnice Lewisham v jižním Londýně do karantény. Oba se pravděpodobně starali o devátého britského pacienta nakaženého koronavirem a zároveň prvního nakaženého v Londýně, informuje CNN.

  • Pět stovek jüanů jako odměna za nahlášení nakažených

    Okres Huangzhou v prefektuře Chuang-kang nabízí svým obyvatelům odměnu ve výši 500 jüanů (asi 1600 korun), pokud nahlásí osobu, u které se projevují příznaky nákazy.

  • Vzorky z výletní lodi u Kambodže dopraví do laboratoře vrtulníky

    Výletní loď společnosti Westerdam s 2 257 lidmi na palubě je v přístavu v Sihanoukville v Kambodži. Vláda podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse poskytuje cestujícím veškerou potřebnou podporu. O cestující s příznaky nemoci se starají lékaři na palubě, dvacet vzorků dopravily vrtulníky do laboratoře. Celá posádka zůstává na lodi v karanténě.

  • Španělsko propustilo 21 lidí z karantény

    Celkem jednadvacet osob, které se vrátily z Wu-chanu, dnes ukončilo svou čtrnáctidenní karanténu v nemocnici Gómeze Ully v Madridu. Zprávu oznámilo na svém Twitteru španělské ministerstvo zdravotnictví.

  • V části provincie Chu-pej platí zákaz vycházení

    Lidé v oblasti Dawu v provincii Chu-pej, kteří opustí bez povolení svůj domov, budou zadrženi. Podobné opatření, označované za „válečné“, už platí ve městě Š’-jen v okrese Zhangwan, který je součástí stejné provincie.

  • Skončilo jednání ministrů zdravotnictví Evropské unie

    Ministři zdravotnictví členských zemí EU během hromadného setkání zdůraznili, že je třeba jednat jako celek a připravit se čelit koronaviru. Počet případů je sice v Evropě stále nízký, situace se ale může změnit.

    Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn během setkání zmínil jako jedno z řešení paniky uzavření schengenského prostoru, podle něj by ale takové opatření nedávalo smysl.

Reklama

Hlavní zprávy