Hlavní obsah
Online

Kvůli koronaviru zemřelo už 1115 lidí. Nových případů ale ubývá

Foto: Profimedia.cz

Během epidemie v čínských městech vznikají na ulicích „dezinfekční průchody“. Na snímku jeden z nich v provincii Fu-ťien.

Reklama

aktualizováno •

Čína v úterý podle tamních úřadů zaznamenala nejméně nových případů nákazy novým koronavirem SARS-CoV-2 od konce ledna. To podle agentury Reuters dává větší důvěryhodnost odhadu čínského experta v oblasti zdravotnictví, který předpověděl, že nynější epidemie by mohla skončit v dubnu. Vir si podle úřadů dosud vyžádal životy více než 1100 lidí. Ve všech kromě dvou případů šlo o čínské občany.

Článek

Čínský vládní poradce pro oblast zdravotnictví Čung Nan-šan v úterý prohlásil, že počty nových nákaz v některých čínských provinciích klesají, a předpověděl, že epidemie koronaviru do dubna skončí.

Celkem se v Číně dosud novým koronavirem nakazilo 44 653 lidí, přičemž v úterý bylo zaznamenáno 2015 nových případů. To je nejméně za jeden den od 30. ledna. V pevninské Číně viru v úterý podlehlo 97 lidí a bilance obětí tak stoupla na 1113.

Zatímco čínské úřady uvedly, že situace je pod kontrolou, Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že epidemie představuje globální hrozbu, která může mít horší dopady než terorismus. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že první vakcína proti novému koronaviru by mohla být vyvinuta za 18 měsíců, a vyzval svět, „aby se probral“ a vir považoval za „veřejného nepřítele číslo jedna“.

Koronavirus vyvolává nemoc s příznaky chřipky. U některých pacientů ale vede k rozvoji virového zápalu plic, jenž může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím.

  • WHO: Na to, abychom předpověděli konec šíření koronaviru, je moc brzy

    „Rádi bychom předpověděli budoucnost. Musíme být ale velice obezřetní,“ prohlásil výkonný ředitel Světové zdravotnické organizace Mike Ryan. Počet nově nakažených v Číně se stabilizoval, což je podle Ryana „výsledkem rozsáhlé veřejné zdravotnické operace v Číně“. Podle generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse se ale nákaza může dál šířit „jakýmkoliv směrem“.

  • Británie hlásí devátý případ nakažení

    Podle britské vládní zdravotnické agentury se v zemi nachází už devět lidí nakažených koronavirem SARS-CoV-19. „U dalšího člověka se v Anglii prokázaly pozitivní testy na nový koronavirus, čímž se celkový počet zvýšil na devět,“ prohlásil podle CNN ředitel resortu zdravotnictví v Anglii Chris Whitty. Devátý pacient je podle něj v současnosti v nemocnici v Londýně.

  • Texaský okres zakládá speciální webové stránky, bojuje tak proti šíření dezinformací

    Texaský okres Harris County se rozhodl bojovat proti šíření dezinformací v souvislosti s nákazou koronaviru. Spouští proto specializovanou webovou stránku, na které bude vyvracet mýty a dezinformace spojené se šířením nemoci Covid-19.

    V oblasti se doposud neprokázal žádný případ nákazy. Soudkyně Lina Hidalgová, která spuštění webu oznámila, tím však chce předejít šíření pověr a nepravdivých zpráv. Ty by mezi obyvateli Texasu mohly způsobovat zbytečnou paniku. „Budeme pokračovat v monitorování sociálních médií a v odhalování mýtů, protože chceme zabránit šíření lží,“ uvedla podle serveru Houston Chronicle.

  • Těhotná matka nemůže přenést nákazu na dítě, ukázala studie

    Momentálně neexistuje žádný důkaz, že by těhotná žena mohla nakazit své dítě novým typem koronaviru. Tvrdí to studie publikovaná v lékařském časopise The Lancet.

    Lékaři během výzkumu podrobili testům devět žen z Wu-chanu, které se nacházely v třetím trimestru jejich těhotenství. U všech se prokázaly pozitivní testy na nemoc Covid-19, na kterou se léčily mezi 20. a 31. lednem. Děti všech testovaných žen se narodily zdravé.

  • Českou pomoc Číně by mohl převézt vládní speciál

    Prezident Miloš Zeman požádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby vláda schválila vyslání armádního speciálu s humanitární pomocí do Číny. Poveze pomoc na boj proti koronaviru z krajů či firem. Vlastní sbírku pořádá i Pražský hrad. ČTK to dnes řekl kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

    Zeman podle kancléře požádá Babiše, aby pomoc do Číny přepravilo armádní letadlo. Na palubě by mělo mít materiál, který shromáždí dárci z krajů, od soukromých subjektů i firem. Vlastní sbírku organizuje podle Mynáře i Pražský hrad. Zaměstnanci Kanceláře prezidenta republiky, její spolupracovníci a příspěvkové organizace podle něj nakoupí hygienické prostředky jako dezinfekci a roušky. Mynář předpokládá, že příští týden by mělo být k dispozici asi šest tun materiálu.

  • Univerzita Palackého poslala čínské univerzitě 1000 respirátorů

    Tisíc respirátorů zajistila Univerzita Palackého v Olomouci pro partnerskou univerzitu v čínském městě Chang-čou, aby jí pomohla čelit epidemii koronaviru. Respirátory, které splňují parametry žádosti čínských úřadů o materiální pomoc, ve středu zástupci Univerzity Palackého předali pracovníkům čínské ambasády. ČTK to sdělil prorektor Univerzity Palackého pro zahraničí Martin Kudláček.

    Chang-čou leží v provincii Če-ťiang, která patří mezi nákazou nejpostiženější oblasti Číny. „Prioritou pro nás byla adresnost a rychlost dodání konkrétní hmotné pomoci. Situace v Číně je stále vážná a zásoby ochranných pomůcek a obleků tamním úřadům docházejí. I s ohledem na naše zahraniční vědecko-vzdělávací spolupráce s některými čínskými univerzitami je proto naší morální povinností snažit se pomoci dostupnými prostředky,“ uvedl Kudláček.

  • Dalajláma ruší kvůli koronaviru všechna veřejná vystoupení

    „Jeho Svatost Dalajláma nebude až do odvolání veřejně vystupovat, a to kvůli šíření koronaviru,“ řekl CNN mluvčí Tenzin Taklha.

  • Ruské sexhopy se kvůli koronaviru obávají prázdných pultů

    Ruské sexshopy se kvůli koronaviru obávají nedostatku zboží, upozornil ruský internetový list Gazeta.ru. Intimní pomůcky pro dospělé totiž dovážejí z Číny, respektive si je tam nechávají vyrábět americké a evropské dodavatelské společnosti, které zásobují ruský trh.

    „Kvůli koronaviru zavřeli hranice s Čínou, nemůžeme dostat zboží,“ postěžoval si deníku majitel sítě sexshopů Rozovyj Krolik (Růžový králík) Maxmilian Lapin. „Není to nic strašného, protože čínského zboží máme spoustu a většinu stejně dovážíme z Ameriky, Evropy a Ruska,“ dodal. Lapin nicméně připustil, že i četné americké a evropské společnosti své zboží vyrábějí v Číně, a tak by v delší perspektivě mohly hrozit potíže.

  • Singapur hlásí další tři nakažené

    Singapurské úřady potvrdily další tři případy nakažených novým koronavirem SARS-CoV-19. Jde o muže ve věku 34, 46 a 62 let. Dohromady se tak nákaza v městském státě potvrdila už u padesáti lidí. Třicet pět z nich nadále zůstává v nemocnici, osm v kritickém stavu. Zbylých patnáct se již plně uzdravilo a lékaři je pustili domů.

  • Karanténa zabránila čínskému muži jít si zaběhat. Doma tak šesttisíckrát oběhl stůl

    Chang-čou je jedno z čínských měst, které země nařídila uzavřít kvůli šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-19. Lidé tak mají zakázáno opustit město a vycházet ze svých domovů.

    To ovlivnilo i místního obyvatele a maratonského běžce Pchana Šan-cchua. Rozhodl se totiž, že si zaběhá přímo ve svém obýváku. „Už jsem dál nemohl jenom sedět doma,“ svěřil se deníku The Guardian.

    Za 4 hodiny, 48 minut a 44 vteřin oběhl celkem 6250 osmimetrových okruhů okolo dvou velkých stolů, které se nachází v jeho obývacím pokoji. Uběhl tak celkem padesát kilometrů. Na sociální síť Weibo pak přidal důkazy – video zaznamenané při běhu a snímek obrazovky z běžecké aplikace, pomocí které si měřil vzdálenost.

  • NYT: Obchod, chata, neuzavřená roura – jak se šíří koronavirus

    Obytná budova v Hongkongu, kde jsou bytové jednotky propojené potrubím. Obchodní dům v čínském městě Tchien-ťin, kde bylo více než jedenáct tisíc nakupujících a zaměstnanců. Lyžařská chata ve Francii, kde se ubytovala skupina Britů na dovolené. Tato místa rozesetá po celém světě mají jednu věc společnou: v posledních dnech se tu objevila nákaza novým koronavirem, což vyvolalo obavu z rychlého šíření SARS-CoV-19 mimo původní ohnisko, čínské město Wu-chan. Píše o tom list The New York Times.

    Ve východočínském Tchien-ťinu úřady nařídily karanténu více než deseti tisíc obyvatel poté, co zdroj nákazy třetiny všech případů infekce ve městě vystopovaly do jediného nákupního střediska. V Hongkongu byly v úterý přes noc evakuovány desítky obyvatel z jejich obytného bloku, když se objevila nákaza koronavirem u dvou lidí žijících deset pater od sebe. Podle úřadů by viníkem rozšíření nákazy mohla být neuzavřená roura.

    A v Británii v úterý uvedl podnikatel, který je pravděpodobně zdrojem nákazy deseti dalších lidí v Británii a Francii, že před pozitivním testem na koronavirus u sebe nepozoroval žádné příznaky. Mnoho z nakažených dokonce v čínském Wu-chanu ani nebylo.

  • Čínský prezident slíbil nižší daně firmám zasaženým epidemií

    Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil snížení daní a další podporu firmám z těch odvětví, která byla nejvíce zasažena epidemií koronaviru. Informují o tom dnes čínská média. Čína se tak snaží mírnit rostoucí ztráty a dopady na ekonomiku. Podniky čelí vysokým ztrátám kvůli nutnosti přerušit činnost v továrnách i kancelářích v důsledku zatím největších krizových opatření, jaká vláda v Pekingu kdy zavedla, uvedla agentura AP.

  • Čína v boji s virem zabírá soukromé nemocnice a hotely

    Čínské úřady začaly v oblastech nejhůře postižených epidemií koronaviru Covid-19 zabírat soukromé nemocnice, hotely a byty, aby získaly místa pro nakažené. Úředníci zabavují také auta, a dokonce i ochranné roušky. Tato nouzová opatření, zvlášť pak zabírání soukromých nemocnic, nechávají některé pacienty, kteří jsou v ohrožení života kvůli jiným nemocem, bez odpovídající lékařské péče, píše dnes list Financial Times.

  • Kambodža dovolí zakotvit lodi Westerdam s 2 257 lidmi na palubě

    Výletní loď Westerdam, která vyplula 1. února z Hongkongu, smí zakotvit v Kambodži a vylodit své cestující. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Pro 802 členů posádky a 1 455 pasažérů převážně ze Spojených států, Kanady a Británie tím skončí nejistota a bloudění mezi přístavy, které je odmítaly přijmout, přestože na palubě není žádný potvrzený případ nákazy novým koronavirem.

  • Asi vládní speciál dopraví do Číny třebíčskou humanitární sbírku

    V humanitární sbírce pro čínské město I-čchang z provincie Chu-pej se díky Třebíči, Kraji Vysočina a dalším dárcům sešlo takřka 400 kilogramů zdravotnického materiálu včetně roušek a dezinfekce. Provincie je ohniskem nákazy novým koronavirem. Materiál si dnes převzala spediční firma, která ho doveze do Prahy. Do Číny by ho měl podle třebíčského starosty přepravit vládní speciál 18. února. Dopravu zprostředkoval hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD). Původně měla materiál do Číny dopravit linková letadla.

  • Lékaři ve Wu-chanu mají málo kombinéz, nemění je proto řadu hodin

    Kritický nedostatek ochranných roušek a obleků komplikuje práci zdravotnického personálu v nemocnicích v čínském Wu-chanu, odkud se od konce loňského roku šíří nákaza koronavirem Covid-19. Aby použili ochranných kombinéz co nejméně, tráví v nich lékaři nepřetržitě třeba i osm hodin. Po tu dobu nemohou jíst, pít ani si dojít na toaletu, píše agentura AFP. V některých nemocnicích ve Wu-chanu prý dokonce lékaři používají jednorázové obleky opakovaně, pouze je před každým užitím znovu vydezinfikují. Jsou si vědomi toho, že kombinézy už nemusejí být jako obrana před infekcí účinné, ale je to podle nich lepší, než se nechránit vůbec.

  • Rusko propustilo po zotavení oba nakažené koronavirem

    Rusko propustilo z nemocnice v Zabajkalském kraji čínského občana, který se po nakažení koronavirem Covid-19 plně zotavil. Informovala o tom dnes agentura TASS. Druhého Číňana, který byl s novým koronavirem v Rusku hospitalizován, po uzdravení propustili již v úterý.

    „Pacient se uzdravil a opustil nemocnici pro infekční choroby,“ uvedlo podle TASS zdravotnické středisko. Čínský občan byl v nemocnici Čitě v Zabajkalském kraji od 26. ledna. Podle lékaře Sergeje Jurčuka série testů prokázala, že pacient v těle koronavirus již nemá. V karanténě nadále zůstávají manželka a dcera čínského občana. Na výsledky jejich testů se čeká.

    Na konci ledna Rusko potvrdilo dva případy onemocnění koronavirem. Kromě Číňana v Zabajkalském kraji izolovali zdravotníci jednoho čínského občana také v Ťumeňské oblasti. O jeho propuštění z nemocnice informovaly ruské úřady již v úterý.

  • Airbnb v Pekingu pozastavuje do konce dubna rezervace

    Do konce dubna nebude možné rezervovat si ubytování v Pekingu přes Airbnb.

    „S pokračujícím úsilím o kontrolu nového ohniska koronaviru budeme dodržovat další pokyny během této mimořádné situace v oblasti veřejného zdraví,“ stojí v prohlášení společnosti. Všechny rezervace potvrzené do 30. dubna budou zrušeny.

  • Návraty do práce zvýší v některých provinciích riziko nákazy

    Spolu s koncem svátků a migrací čínských pracovníků mezi provinciemi hrozí minimálně ve třech částech Číny zvýšené šíření koronaviru. V úterý tak varovali čínští úředníci.

    Nejhorší by mohla být situace pro Če-ťiang, Kuang-tung a Che-nan, kde je počet nakažených po provincii Chu-pej nejvyšší. Po návratu k běžným pracovním rutinám by se mohla infekce šířit mnohem rychleji.

    V pondělí čínský zástupce ve WHO Gauden Galea prohlásil, že případy nákazy stále pomalu rostou v 10 provinciích. Podle něj je tak příliš brzy pro tvrzení, že epidemie dosáhla svého vrcholu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy