Hlavní obsah

Rekordní sezóna tornád v USA. Další se prohnalo Kansasem

V Kansasu řádilo tornádo. Jejich „sezóna“ je v USA letos rekordní.Video: Filip Kalčák, Reuters

 

Reklama

Americkým státem Kansas se ve středu prohnalo tornádo. Živel ničil domy, auta a přerušil dodávky proudu.

Článek

Deštěm nasáklé tornádo řádilo ve středu ve státě Kansas v USA. Živel se prohnal středem města Kansas City, demoloval domy, obchody a auta a zanechal za sebou velkou spoušť. Informoval o tom web americké televize CNN.

Podle CNN bylo zraněno 12 lidí, žádný z nich však nezemřel. Tornádo postihlo i rodinu Briana Hahna, který žije na periferii Kansas City. Hahn se před živlem skryl se svou rodinou ve sklepě pod matrací. „Slyšel jsem, že je tornádo přímo nad námi,“ řekl CNN. „A pak jsem viděl, jak mi to vzalo ložnici. Najednou byla pryč. Mám štěstí, že jsem naživu.“

Další tornádo řádilo v noci na středu v Pensylvánii. Ani zde nejsou podle tamních úřadů žádné oběti. „Když jedete kolem a vidíte tu spoušť, uvědomíte si, jaké je štěstí, že nikdo nebyl zraněn,“ řekl pro CNN John Scalia, šéf místní policie.

Tornáda se mohou dále tvořit v oblasti, kde žije více než 39 milionů lidí. Meteorologové varují před nebezpečným počasím také v Texasu. „Silné bouřky s vytrvalým deštěm očekáváme v Missouri, Iowě a Illinois, pravděpodobné jsou také záplavy,“ uvedli meteorologové pro CNN.

Za poslední měsíc byl ve Spojených státech hlášen výskyt více než 500 tornád. Podobně rekordní byly v tomto ohledu pouze roky 2003, 2004, 2008 a 2011. Vytrvalé deště zvedají na historická maxima také hladiny řek.

Reklama

Související témata:

Doporučované