Hlavní obsah

Restaurace na jihu Moravy otevřely vnitřní prostory, hosté se vrací pomalu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ač majitelé a provozovatelé řady jihomoravských hospod a restaurací napřeli všechny síly, aby mohli přes víkend připravit vnitřní prostory na původně neplánované otevření, hosté se dnes do interiérů vraceli spíš pomalu.

Článek

ČTK to zjistila od majitelů restaurací i návštěvou některých provozoven. Otevření mimo jiné vnitřních prostor restaurací oznámil v pátek ministr zdravotnictví s odvoláním na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Původně bylo v plánu až o dva týdny později.

Raed Kahwaji dnes otevíral kavárnu Podobrazy v centru Brna i restauraci Šelepka v Králově Poli. „Byli jsme tak natěšení, až normálně otevřeme, že jsme si s rychlou přípravou nějak poradili. Zájem ale zdaleka není takový jako dřív, bude trvat, než se hosté vrátí,“ poznamenal Kahwaji.

Největší problém byl pro většinu restauratérů narychlo sehnat pro interiér personál. „Bylo to nečekané, počítala jsem s otevřením až 14. června. Největší problém je s personálem, nemám lidi. Většina z nich nechtěla čekat na další vlny koronaviru a zavírání restaurací, tak šli raději pracovat do továren. Spoléhám na maturanty, kteří nastoupí na brigády,“ poznamenala Luminita Ana Bagiu, která vlastní restauraci U Lumi v Brně v Orlí ulici.

Vnitřní prostor otevřela jídelna Beta na náměstí Svobody, kde dosud vydávali jen jídlo s sebou. Tam, kde si lidé mohli vybrat z posezení na zahrádce nebo uvnitř restaurace, dávali vzhledem k teplejšímu počasí přednost zahrádkám. Bylo to tak nejen v Srdcovce na Dominikánském náměstí v Brně, ale i v restauraci Astoria ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku.

Některé podniky ale ani po uvolnění znovu neotevřou. Patří mezi ně například oblíbená kavárna Švanda v brněnské pasáži Alfa. „Důvodů je více, největší hřebík do rakve tohoto kulturního prostoru znamenala epidemie a krize s ní spojená,“ stojí na stránkách kavárny, která na svém místě fungovala od roku 2004 a byla oblíbeným podnikem umělců i akademiků. Příznivci kavárny, kteří chtějí pomoci kavárníkovi Romanu Švandovi v těžké finanční situaci, vybírají na transparentním účtu peníze na splacení všech závazků.

Reklama

Související témata:
Prostory

Doporučované