Hlavní obsah

Restauratéři v Praze 1 kritizují nová pravidla předzahrádek

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Asociace zaměstnanců a podnikatelů pohostinství (POHO), sdružující provozovatele restaurací v centru Prahy, nesouhlasí s novými pravidly podoby restauračních předzahrádek, která v pondělí schválili radní města.

Článek

Jak sdělila předsedkyně asociace Dana Křivánková, pro provozovatele podniků budou znamenat velké investice v době, kdy jsou vystaveni existenčnímu tlaku.

V oblasti Pražské památkové reservace již několik let platila pravidla památkářů, nyní město schválila další, která jsou obsáhlejší a podrobnější. Zahrnují požadavky na podobu ohraničení, zastínění a vybavení zahrádek a až na výjimky zakazují, aby byly umístěny na podestách.

„Před několika lety jsme na základě požadavku památkářů investovali stovky tisíc až miliony korun do změn předzahrádek. Nyní, kdy gastronomie v centru Prahy doslova bojuje o každého hosta a holé přežití, chtějí radní další obří investice,“ uvedla Křivánková. Dodala, že radnice s nimi o změnách nejednala. „Všichni máme platné smlouvy a platíme téměř nejvyšší nájmy v Evropě, ale ani tak nejsme partnery pro radnici při jednání o změnách,“ uvedla.

Asociace současné vedení magistrátu kritizovala i v minulosti v souvislosti s tím, že město omezilo některé předzahrádky v turisticky nejfrekventovanějších částech historického centra. Opatření se týkalo zahrádek umístěných na dvou hlavních turistických tepnách - na Královské cestě vedoucí od Prašné brány přes Staroměstské náměstí, Karlův most a Malou Stranu na Pražský hrad, a na tzv. hradebním korzu, které kopíruje původní staroměstské hradby v ulicích Národní, 28. října, Na Příkopě a Revoluční.

Podle zástupců města bylo rozhodnuto o úpravách asi padesátky zahrádek, z nichž 31 se musí přesunout nebo zmenšit, 12 bylo vypovězeno s možností uzavřít jinou smlouvu a osm bylo úplně zrušeno bez náhrady. Někteří podnikatelé, kterých se buď omezení plochy, nebo úplné zrušení zahrádky dotklo, to na jednání zastupitelstva označili za likvidační. Upozornili také na fakt, že město za pronájmy prostoru inkasovalo miliony měsíčně, o které přijde. Zástupci vedení magistrátu k tomu mimo jiné uvedli, že snahou bylo zajistit dostatek prostoru pěším a zabránit tomu, aby předzahrádky bránily přístupu k historickým památkám.

Reklama

Související témata:

Doporučované